Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Lärare är fan ett tufft yrke

Publicerad 2013-03-27 13:17:32 i Allmänt,

Denna artikel i Aftonbladet idag blev grogunden för att en hel del människor började spy galla över alla lärare med kommentarer såsom att de är korkade (då baserat på att man inte behöver prestera speciellt bra på högskoleprovet för att komma in på utbildningen) och att lärare är allmänt slappa och gnälliga som  vill ha högre lön fast de jobbar så lite och har så långa lov. Människor som tänker så bör komma ut i skolorna och ta sig en liten titt tycker jag.
 
Jag är inte lärare men jag arbetar på en gymnasieskola och innan dess arbetade jag på en grundskola, och det finns få människor som jag ser slita så mycket som lärare. För de som tror att lärare liksom bara glider runt och har nån enstaka lektion om dagen eller så och sedan spenderar hela loven med att sola så kan jag informera om att förutom sina lektioner (som inte bara skall hållas utan också planeras) så sysslar en lärare också med att skapa prov, rätta prov, skriva individuella utvecklingsplaner för alla elever, ha utvecklingssamtal, tala med elever som behöver stöd eller mår dåligt, har pedagogiska möten med kollegor, ha arbetsplatsträffar, ha föräldramöten and so on i evighet. Mycket av detta får de göra på kvällar och helger, och när loven närmar sig är varenda lärare helt jäkla slut. Vilket innebär att förutom att de såklart skall ha rätten att kompa ut allt de jobbat extra så behöver de fasen få vila lite och också ha ett liv. Och jag lovar,  om man skall kunna fungera som lärare så kan man inte vara helt pantad.
 
Anledningen till att man inte behöver ha mer på högskoleprovet är antagligen eftersom så få söker till lärarutbildningen, då det är ett satans otacksamt jobb på många sätt. De sliter som fasen för låg lön, otacksamma elever (inte alla såklart) och sedan får de bara skit i media och av allmänheten.
Jag har själv hållt i lektioner och det är inte alltid så lätt och kul när man planerat och planerat för att få det bra och så är det en tredjedel av klassen som lyssnar medan resten skiter i en och gör annat.
Dock vill jag inte avskräcka frn att bli lärare för har man rätt resurser och får en bra kontakt med sina elever så är det såklart väldigt givande att kunna förmedla kunskap och bidra till utveckling.
Men istället för att kasta skit på lärarna så skulle jag gärna se att de fick bättre löner och framför allt att skolorna fick ökade resurser. För det är med ökade resurser som man kan se skillnad i elevernas resultat - det beror sällan på den enskilde läraren. Helt enkelt för att en ensam lärare omöjligt kan tillgodose en hel skolklass olika behov.
 
Tack fö rmig.

Kommentarer

Postat av: Ulrica

Publicerad 2013-03-27 23:01:30

Tack Emma för de stärkande orden. Jag trivs väldigt bra som lärare men kan bli så trött på alla som tror sig veta hur det är bara för att man har varit elev. Jag har varit lärare sen 1998 och kan dessutom säga att arbetsbelastningen har aldrig varit så tung som nu. Återigen tack!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela