Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Handlingsplan för jämställdhet

Publicerad 2013-03-06 07:47:04 i Allmänt,

Michaela på Blekk har skrivit en väldigt intressant och bra handlingsplan för jämställdhet som ni kan läsa här.
 
Vissa av hennes förslag är vad som kanske av vissa skulle anses som "radikala" men jag tror att man ibland måste ta i rejält för att förändring skall ske, i alla fall under en period. Vissa förslag håller jag helt med om, andra tvekar jag inför, men i sin helhet tycker jag det är mycket bra skrivet.
 
Vad gäller kvotering är jag kluven. Jag kan se fördelarna men också nackdelarna. När jag försöker komma fram till en ståndpunkt i frågan hamnar jag alltid i en slags filosofisk diskussion med mig själv. Men kanske bör man tänka som Spock att the needs of the many outweigh the needs of the few. Att även om detta kanske skulle vara orättvist för vissa väldigt kvalificerade män som kämpat sig fram så tjänar samhället på det som helhet?
 
Lagstiftning om diskriminerande reklam tycker jag absolut skall finnas. Dock skall det då röra sig om klart diskriminerande/sexualiserande reklam. Det är svårt att lagstifta mot reklam som förmedlar normer som, tragiskt nog, delas av en stor del av samhället (som viss könsstereotyp reklam). Men för att få bort diskriminerande reklam så bör det kännas i plånboken om man blir fälld.
 
Lika lön är ju en självklarhet, men en lagstiftning kan bli svår i realiteten då man måste väga in utbildning och erfarenhet också. Men någon typ av mall borde ju kunna tas fram eller nån gräns för skillnad mellan högst och lägst betalda. Svårt dock, och klart lättare att få stöd för bland vänster än höger.
 
Jämställd populärkulturär viktigt, väldigt viktigt. Jag stör mig väldigt på den stereotypa bild som förmedlas, framför allt till unga. Homosexualitet i barnfilm är t.ex. i princip lika med noll. Dock anser jag att det måste finnas konstnärlig frihet och att man inte skall ha med t.ex. kvinnor "bara för att". Jag kan ibland även vara tveksam till bidrag just till t.ex. kvinnliga filmskapare då jag inte ser att just de skulle göra mer jämställd film alla gånger. Hade hellre sett speciella anslag till de som gör mer jämställd och normbrytande film.
 
Nu kommer jag hoppa över en del punkter då jag antingen inte har hunnit tänka till om vad jag tycker, inte har något att tillägga eller inte har tid att skriva så omfattande.
I alla fall tycker jag att obligatorisk undervisning i skolan kring genus, normkritik och jämställdhet absolut borde finnas, och detta borde genomsyra alla ämnen (eller i alla fall många). Detta skulle gynna både pojkar och flickor. Och här har jag också en inställning att det behövs mer organisationer och jourer även för pojkar. För även om det finns mycket riktat mot pojkar så rör detta sig främst om idrottsrelaterat eller är på andra sätt normativt "manligt". Det är jobbigt även för unga pojkar att hitta sig själva och finna sin plats och vill man ha ett jämställt samhälle så behöver alla unga upplysning, stöd och uppmuntran i att ta ställning, våga gå sin egen väg och bryta rådande normer.
 
Och precis som Michaela vill jag ge en stor uppmuntrande kram till henne och alla andra som sprider upplysning och får en att tänka till genom sina bloggar.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela