Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Föräldrakurs del 2

Publicerad 2013-03-28 09:07:18 i Allmänt, Barn,

Igår var det föräldrakurs igen. Tyvärr var en del borta så vi var bara fem föräldrar, men var bra och trevligt ändå. Kände att jag när man var så få dock tog en satans massa plats. Jag har en förmåga att verkligen babbla på... mycket... hela tiden.
 
Denna gång togs det upp lite olika saker. Bland annat handlade det om att öka barnets självständighet genom att ge det olika valmöjligheter. Typ, vill du ha denna eller denna tröjan på dig. Jag kan känna att jag i många avseenden ger Nico för mycket valmöjligheter. Han väljer ofta fritt när och vad han vill äta, vilken av sina tusentals (överdrift) filmer han vill se, och så vidare. Så vad gäller maten skall jag dra ner på det genom att börja ställa fram den mat vi äter med lite extra tillägg (eftersom han äter så lite av det vi äter) och så får han ta själv av det jag valt, men inte helt fritt välja vad han skall äta av allt som finns i kyl/frys. Dock skall han få börja vara med mer i andra situationer och välja, typ välja mellan två tröjor på morgonen och vara med och välja frukt och youghurt i affären.
Testade det med att han fick välja tröja imorse men han verkade inte riktigt fatta ens vad det var jag ville så det tog ett tag.
 
Detta hängde ju ihop lite med en annan sak vi talade om, vilket var att göra barnets delaktig i vardagssysslor och på det sättet skapa gemenskap. Jag skall som sagt försöka göra honom mer delaktig när vi handlar och jag har försökt få med honom mer när man lagar mat och sådant. Dock är han oftast intresserad i två sekunder och sedan vill han inte mer. Men det kanske kommer.
 
Sedan pratade också lite om att komma ihåg att uttrycka sin kärlek till barnet, och det tycker jag att jag ofta gör.
Slutligen var det ett litet tema om rutiner, och att det är bra för barn att ha detta. Vi har nog rutiner på ett sätt. Vissa saker vi gör på samma sätt och så, men vi kan också vara ganska ostrukturerade och en del rutiner behöver förbättras. Speciellt de på morgonen. Sedan är ju Nico sådan att mn inte skall introducera en rutin om man int är beredd att göra så för alltid typ, för han blir galen om man förändrar vissa saker.
 
Vi pratade en hel del om förra veckans "läxa" också och hur det gått. Det svåra med att säga att han är duktig hela tiden bland annat.
Dock har vi jobbat en del på att få honom mer självständig i vissa avseenden och han tar nu av sig ytterkläderna själv och tar på sig en del av dem. Var ju liksom inte så att han inte kunde innan utan han fick bara inte chansen.
 
Så som vanligt var det kul att vara där och det känns tråkigt att det bara är två gånger kvar. Hade gärna gått mer.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela