Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Bo och Maria - genusdebatt

Publicerad 2013-03-23 23:07:00 i Allmänt, Feminism och genus,

Bo Rothstein är en av dem som kritiserar Maria Svelands bok, och det gör han bland annat i denna artikel. Nu är jag inte tillräckligt insatt för att kunna avgöra varken bu eller bä i denna fråga. Vem av dem som har rätt kanske jag genom lite efterforskning skulle kunna skapa mig en bättre åsikt kring, men det orkar jag inte i nuläget.
 
Min poäng är istället att jag anser att det är viktigt att ta del av båda sidor i en debatt och inte ta allt en part säger för sanning, oavsett om man anser att personen skrivit/sagt bra saker tidigare eller om man tycker om personen av annan anledning - och framför allt inte enbart baserat på att någon är kvinna/feminist.
Maria Sveland har mycket vettigt att säga och det är bra att någon vågar ta upp även de mer obekväma frågorna, men jag ogillar när man på något sätt får det till att man måste hålla med alla andra feminister i alla lägen för att få kalla sig feminist, och att forskning beträffande genus skulle få någon slags gräddfil gentemot annan forskning.
 
Om det Bo Rothstein skriver är sant, vilket för den som orkar borde vara lätt att granska genom att läsa de rapporter som finns i frågan, så tycker jag inte att man kan försvara någon som kallar sig forskare om denne manipulerar data eller häver ur sig ogrundade påståenden som andra förväntas ta för sanning utan vetenskapliga belägg. Det är inte så akademisk forskning skall fungera.
Jag anser att genusforskning är otroligt viktig och bör bedrivas i stor omfattning, men då det är ett så omdebatterat ämne som man vet kommer granskas noga av motståndare, så är det extra viktigt att denna bedrivs på ett korrekt sätt. Och om en forskare inom ämnet inte klarar av detta utan istället försöker använda forskningen som alibi för att oavsett vad insamlad data visar ändå försöka styrka de antaganden denne gjort redan från början då skall denne plockas bort från forskningen, och inte skyddas, oavsett hur goda avsikterna var.
För att skydda någon på det sättet gynnar inte den feministiska rörelsen utan skadar den.
 
Om någon skulle ha läst utredningen av Eva Lundgrens forskning eller har tagit del av hennes rådata och tycker att Maria Sveland har rätt i sitt påstående att hon är utsatt för en komplott så dela gärna med er av detta.
Jag säger alltså inte att jag sitter inne med sanningen här utan säger bara att om Bo Rothstein har rätt så tycker jag som ovan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela