Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Bechdeltest på barnfilmer

Publicerad 2013-03-22 19:35:00 i Allmänt, Feminism och genus,

Satt och tänkte på bechdeltestet applicerat på barnfilmer som Nico ser. Jag har tagit upp det testet innan men som en snabb reminder så är det alltså ett test som innebär att en film klarar testet om den innehåller minst två namngivna kvnnor/tjejer som pratar med varandra om annat än killar/män.
Hemskt nog inser jag att trots att Nico ser en hel del film, han gillar variation, så är det ytterst få som klarar testet. En hel del Astrid Lindgren-filmer gör det ju dock (Bla. Saltkråkan, Barna i Bullerbyn, Lotta på bråkmakargatan, Madicken, Pippi Långstrump) men av hans andra filmer kommer jag bara på en enda just nu: Dumma mej.
Nicke Nyfiken som han tycker mycket om just nu innehåller ju knappt en enda kvinna. Den enda kvinna jag på rak arm kommer på som har varit med i Nicke Nyfiken är ju dock arkeolog/forskare som bygger gökur som hobby så det är ju i alla fall något.
 
Finner det, som jag nämnt tidigare, så himla störande att majoriteten av barnfilmer är så himla könsstereotypa och oftast innehåller ett gäng killar med en enda tjej med (om ens någon). Heteronormativt som fasen är det dessutom alltid. Vad gäller barnfilm som produceras i USA så lär vi ju inte så någon förbättring de närmaste 100 åren dessutom.
 
 
 
Följ min blogg med Bloglovin

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela