Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Varför vi bryr oss om tidningsomslag.... ideal vs pengar

Publicerad 2013-06-05 09:11:47 i Allmänt,

Igår såg jag denna artikel i Aftonbladet om ett gäng studenter som ville utmana könsroller och gjorde om klassiska tidningsomslag med kvinnliga modeller men bytte ut modellerna mot män som fick posera på samma sätt. Detta blev ett mer seriöst sätt att spegla skillnaderna i män och kvinnors poseringar i media än i det videoklipp som cirkulerade för ett tag sedan, enligt mig. (mer om det klippet kan ni läsa här) I studenternas projekt är det män som ser bra ut och som försöker spegla de kvinnliga poserna utan att överdriva, och resultatet ser bland annat ut som nedan.
Bilden lånad från Aftonbladet
 
Jag har läst kommentarer om detta som säger bland annat att detta inte är en feministisk fråga eftersom det är marknaden som styr och män (och kvinnor) vill se vackra kvinnor i sådana poser och de vill inte se män på samma sätt - alltså att män som poserar som kvinnor inte anses attraktiva.
 
I min mening är det en feministisk fråga på alla sätt och vis, men inte bara det... Det är också en fråga om normer och individuell frihet. Friheten att vara sig själv och inte behöva styras av hur man SKA se ut enligt normen.
 
Är det verkligen rätt att en kvinna skall reduceras till ett åtråvärt objekt för en "målgrupp", ett ting att betrakta och beundra? Och är det rätt att man skall se en man med "kvinnliga" egenskaper och attribut som mindre attraktiv? Och detta är inte en fråga om hur det ÄR, för uppenbarligen är det ju så... det är en fråga om det är så vi VILL ATT DET SKALL VARA.
 
Läs gärna mitt tidigare inlägg kring de konsekvenser jag tror att det kan få när man ständigt objektifierar kvinnan. Och att denna syn på kvinnan och hennes egenskaper ses som mindre önskvärda och lägre värderade ser man ganska tydligt exempel på just genom att en pojkflicka värderas högre än en flickpojke. Detta eftersom en kvinnas egenskaper inte är något man anser värt att ta efter, medans de egenskaper som klassas som manliga ses som positiva. Läs mer om detta här i ett bra inlägg på Kickan Wicksells blogg. Ett annat exempel är ju just bilden från studentprojektet ovan och de åsikter om att "så vill vi inte se en man".
 
Man återkommer också gärna till att säga att lättklädda kvinnor säljer, det är inte fel med avklätt och liknande argument. Men saken är ju den att man behöver inte objektifiera eller sexualisera för att visa en kvinna på bild. Man väljer oftast att göra det, men det är fullt möjligt att välja att inte göra det.
Moralfjant skriver bland annat om detta här, och jag har lånat bilden från hennes inlägg då jag ser den som ett bra exempel.
 
 
Här är en lite avklädd kvinna i baddräkt. Hon är dock inte oobjektifierad eller sexualiserar. Hon poserar inte för att bli betraktad, bedömd eller åtrådd. Hon är inget passivt objekt. Nej, hon är aktiv. Gör något för sin egen skull. Hon ser ut att ha kul. Det ser avslappnat och naturligt ut. Hon är ett subjekt. En person med egen vilja i sin egen värld.
 
Och jag tycker att det är viktigt. Jag tycker att synen på kvinnan, och på manligt och kvinnligt, är en av grundstenarna till ett sant jämställt samhälle. Jag tycker det är viktigt både för män och för kvinnor. Så jag tycker det är värt att belysa, diskutera och "gnälla" om.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela