Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Att alltid vara lite fel

Publicerad 2013-06-16 17:04:31 i Allmänt,

Jag har alltid varit en person som har haft svårt för grupper och inte riktigt har känt att jag passar in någonstans. När jag velat engagera mig politiskt har det varit svårt att finna ett parti som helt står för vad jag själv tycker, och ofta kan jag tycka att människor inom sådana organisationer har ett väldigt svart-vitt tänkande. De har rätt och andra har fel. När jag gick i skolan var jag för udda för att helt passa in, men inte tillräckligt udda för att passa in hos de t.ex. de flummiga esteteleverna. 
 
Mitt "problem" har väl alltid varit att jag saknar tydlig stil. Under gymnasietiden kunde jag ena dagen gå klädd som en hippie, andra dagen i skjorta och kavaj, tredje dagen som en "emo" och fjärde dagen som någon slags dude. Lyssnade på all slags musik, intresserade mig för ganska skiljda ämnen och hade svårt att hålla mig till en bestämd åsikt. För kanske är det det som är mitt huvudsakliga "problem" med att passa in i grupperingar. Jag vill gärna se saker från olika vinklar och perspektiv. Om någon uttalar sig om något kan jag trots att jag håller med ändå vilja vrida på det och säga "men man kan kanske se på det på detta sättet också"... Jag tycker om analyser från olika håll och tycker sällan att världen är så enkel att man kan säga att "så är det".
 
Detta är något jag kan känna är en svårighet även inom feminismen. Jag känner att det finns någon slags oskriven agenda kring saker man SKA tycka. Och vill man se det från en annan vikel eller diskutera så blir man gärna lite utpekad som en del av ett samhällsproblem. Detta skapar också en slags hierarki där det finns de bästa feministerna, bra feminister och de som inte är riktigt lika bra. Jag kan också känna av ett slags krav på hur mycket man skall engagera sig och i vilken form, gärna skall man ju vara politisk, höras väldigt mycket och analysera allt hela tiden.
 
För mig som anser feminism, genustänk och normtänk vara väldigt viktigt så kan det kännas nästan lite ledsamt ibland att inse att det jag gör och tycker av vissa andra feminister anses som "inte tillräckligt bra", och att man känner att man nästan kan anses vara besvärlig för att man vill problematisera lite kring vissa frågor.
 
Sanna (som har bloggen Minasannaord) har skrivit om just det där med att det gärna skall könas i tid och otid och jag håller med henne väldigt mycket i det. Jag kan känna att vissa feminister, kanske utan att mena det, väldigt mycket utesluter männen från den feministiska kampen och använder en "Vi och dom"-retorik som jag känner är väldigt trist, och som jag inte känner gynnar utvecklingen. Även om män har många privilegier jämfört med kvinnor så är patriarkatet en börda även för dem (även om alla inte inser det) då de stereotyper och normer som råder begränsar individens frihet oavsett könstillhörighet, och kvinnor är lika skyldiga till att upprätthålla rådande system som män är då det är en struktur som vi alla är del av.  Och ibland, inte alltid men ibland, kan jag tycka att feminismen gör sig skyldig till att upprätthålla strukturen genom att just utmåla män som förövare av olika slag. Inte så att jag försöker förneka att män procentuellt är förövare oftare än kvinnor vad gäller våldsbrott, men ibland kan jag undra om vi försöker motverka det på fel sätt. Om man ser till den psykologiska termen självuppfyllande profetsia, vad händer då med små pojkar som växer upp och får höra hur onda män är? Det måste ju vara lika negativt som all den skit små flickor får höra att de skall vara?
 
Ibland kan jag också bli förvirrad då det känns som om de där reglerna som finns för hur man är en bra feminist är ganska otydliga och ibland väldigt dubbla. Kvinnokroppen skall vara fin i alla former, och om du lägger ut en bild på dina valkar är du en del av kampen men om du råkar vara vältränad och smal så är du en del av problemet om du lägger ut samma typ av bild. Jag kan se ett problem i detta. Hade jag varit smal hade jag känt mig cencurerad och som om vissa människor tycker att jag är fel. För öven om jag hatar smalidealet och träningshetsen och allt tjat om detta, så kan jag samtidigt känna att smala människor och de som väljer att träna också måste få finnas, vara stolta och få visa upp sig. Det måste finnas nyanser i det hela. Sedan är det ibland helt klart skillnad på en bild och en bild, och att sexualiseringen och objektifieringen av kvinnokroppen är ett stort problem.... men jag vet inte... Jag tycker bara inte om när vissa regler gäller vissa människor men inte andra. Och själva det faktum att det är ok för mig att lägga ut en lättklädd bild på min fettiskropp är väl egentligen rätt förolämpade eftersom det säger att min kropp inte kan sexualiseras då den är så osexig?
 
Alltså jag vet väl egentligen inte vad jag vill säga med detta inlägg och just nu känns det mest som om jag svammlat fritt och utan röd tråd... men den grundkänsla jag hade var väl egentligen den att även om jag är feminist och i min vardag försöker på de sätt jag kan att sprida det budskapet och åstadkomma en förändring, så kan jag ibland känna att många av de feminister som idag tillhör toppskiktet i den feministiska rörelsen skapar en ganska exkluderande "organisation" och det tycker jag är tråkigt.
 

Kommentarer

Postat av: SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma

Publicerad 2013-06-16 21:12:14

Alla rörelser, organisationer och liknande måste granska sina egna normer... Det är bra att se sig över axeln ibland, men samtidigt kan ju inte alla föra alla debatter.

Jag var för övrigt lika spretig som du under skoltiden, ville så gärna ingå i nåt men kände att jag passade överallt och ingenstans.

Svar: Nej, det håller jag med om.. att alla inte kan föra alla debatter, och att man inte måste strida för allt.. Men har ofta fått höra att jag är "fel" ute.. För att ta ett exempel så fick min uppsats om kvinnors våld mot män i nära relationer massor av motstånd inom universitetet för de ansåg att jag bara genom att uppmärksamma detta trivialiserade mäns våld mot kvinnor..
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela