Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Plastik å sånt dårå

Publicerad 2013-07-08 20:13:16 i Allmänt,

Fanns en artikel i Aftonbladet idag om kändisar som sabbar sin karriär genom plastikkirurgi, som man kan läsa här. Och jag vet att det numera är sådär lite fult och fel att kritisera plastikkirurgi eftersom det kan anses vara att hacka på de som känner sig tvingade att underkasta sig skönhetsidealet, någon slags dubbelbestraffning, samt att folk skall få göra som man vill....
 
... men, och nu menar jag inte att jag tycker att de som genomgår plastikkirurgi är dumma i huvudet eller så. Och inte heller att jag aldrig själv skulle komma på tanken, visst hade det vart kul om brösten satt där de skulle fortfarande... och visst kan jag störa mig på det där ena lite hängiga ögonlocket... Men är det inte jävligt tragiskt att människor inte kan vara nöjda som de är? Och är det inte konstigt att så många verkar sträva efter en helt onaturlig plastig look som jag har svårt att tro speciellt många finner attraktivt? Jag har så himla svårt för att man knappt kan se en film idag utan att varenda kvinna har de där extremt plutiga stela läpparna som inte direkt får en att tänka kyssvänligt utan mer påminner mig om när en humla brände mig på läppen. Är det snyggt? Eller praktiskt? En del kan ju knappt prata naturligt och man börjar undra om de ens kan äta utan att hälften ramlar ut på grund av den bristande rörligheten.
 
Ok, nu raljerar jag rätt rejält och man kan se det som att jag hånar de stackarna... men jag kan bara inte förstå hur ett sådant konstigt ingrepp blivit så populärt att det ses som näst intill onaturligt att inte se ut så. Och de får göra som de vill, och de skall inte behöva skämmas... men är det inte sorgligt?! Är det inte riktigt, riktigt sorgligt att människor spenderar pengar, genomlider operationer som innebär smärta och risker, enbart för att vi hela tiden bombarderas med budskapet att man inte duger som man är?
Och då kan det bli som de där stackars skådisarna som bara gjorde det som alla andra gjorde, men så gick det lite fel eller de tog i lite för mycket, och plötsligt duger de inte alls.
 
Vet ni vad jag vill se på film? Jag vill se lite mer smala, tunna läppar, jag vill se lite bilringar, lite gäddhäng, lite rynkig hud, lite bristningar, lite hängpattar.... Jag vill se människor som ser ut som människor. Kroppsbehåring på både män och kvinnor, finnar, osminkat.... vill jag se Barbies så har jag sett att det finns sådana filmer att hyra på barnavdelningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela