Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Om kvinnothat, manshat och hat i största allmänhet

Publicerad 2013-07-11 14:49:00 i Allmänt,

Alltså, jag orkar inte fördjupa mig så mycket som jag hade velat i ämnet just idag.. eller nu ljuger jag kanske. Jag kanske egentligen inte ens vill grotta ner mig för mycket i det för man blir ju bara så arg, ledsen och frustrerad av sådant här. I alla fall har jag legat i sängen och mått illa större delen av dagen så orkar det gör jag inte heller. Men kände behov av att i alla fall skriva en liten kommentar.
 
Det fanns en tid då jag naivt tyckte att kvinnohat var något av ett överdrivet ord som användes av sådana där jobbiga feminister (jo det fanns en tid då jag tänkte så... har varit lite verklighetsblind i min ungdom) men sedan började märka alla de där extremt grova sexistiska skämten som en del män skrattar gott åt och hur en del män när de såg lättklädda tjejer kunde kommentera att "sådana tjejer tigger ju om att bli våldtagna"... och det går inte riktigt att beskriva för det handlar inte om orden de använde i sina skämt eller kommenterar utan det var verkligen ett slags hat som pyste där bakom. Man kunde känna den där ilskan, föraktet, i luften. Och jag kunde drabbas av en obehaglig känsla av att de ansåg att kvinnor som grupp hade gjort något oförlåtligt som de borde straffas för (blivit självständiga?).
 
Fortfarande ser man och hör man det hela tiden, speciellt inom sporten. Kanske frodas det än mer där eftersom vissa män anser att det är ett manligt område som de vill ha ifred?
Nanna Johansson skrev bland annat i Aftonbladet om hur franska Marion Bartoli vann Wimbledonfinalen i tennis, men istället för att gartuleras eller att hennes tennisspelande hamnade i fokus så var det plötsligt hennes utseende som var det viktiga. Att hon vann för att hon var ful, att hon inte borde vunnit för att hon var ful.... och så vidare.
Och vad gäller damfotbollen cirkulerar detta lilla kollage på facebook där åsikterna inte bara utstrålar kvinnohat och kvinnoförakt utan också detsamma mot homosexuella.
 
EDIT: Efter att ha läst Sannas blogginlägg idag så kände jag att hon har rätt i att man inte bör sprida dessa hemska sexistiska, hatiska och homofobiska uttalanden så jag tog helt enkelt bort den bild som visade dessa kommentarer, och ni får bara lite på mig när jag säger att de inte var varken snälla eller trevliga. Läs gärna Sannas inlägg om det hela.
 
Och jag blir så himla ledsen. Samtidigt undrar jag vad det är för bubbla dessa människor existerar i.. Har de inga vänner eller släktingar som läser vad de skriver och bara vrålar "Va fan skriver du?! Vad har du för åsikter egentligen!?". Jag hade blivit vansinnig om någon jag kände uttryckte sig på det viset. Och även när jag ser det svart på vitt så kan jag verkligen inte få in i mitt huvud att det finns så många människor som tycker att det är ok att säga en sådan sak. Att det finns de som tycker och tänker så.
 
Idag kunde man också läsa denna artikel i Aftonbladet om hur komikern Mårten Andersson upprört genom att instagramma en bild på haremsbyxor med texten ”SOM vi killar ÄLSKAR detta säckiga, mönstrade mode där ni tjejer ser ut som designade sopsäckar”. Människor tyckte att han skulle skita i vad kvinnor har på sig. Han tyckte att han uttryckte en åsikt, och visst... man skall få ha åsikter tycker jag. Jag skall ha rätt att tycka att haremsbyxor är fula (för det tycker jag också... ser man inte lite ut som man gjort ner sig?) MEN det är stor skillnad på hur man uttrycker sig. I hans kommentar så uttrycker han inte bara en åsikt kring klädesplagget utan han tar dels på sig rollen att tala för alla män, "vi killar", och adresserar det dessutom till någon/några, "ni tjejer"... och därmed uttrycker han inte en åsikt enbart kring vad han tycker om ett plagg utan att uttrycker en åsikt kring vad han anser att någon annan skall ha på sig och en underliggande mening som säger att tjejer bör klä sig för att attrahera män.
Det som verkligen avslöjar Mårten Anderssons syn på kvinnor och på feminism är ju ändå hans kommentar på det hela som enligt Aftonbladet lyder att han ”inte bryr sig ett skit om vad PK-idioter tycker”. Visst är det skönt att bara kunna avfärda kritik sådär?
 
Sedan dyker det ju alltid upp den där grejen med "men manshat då, det finns ju också?"... och där kan jag bara kort säga att det går inte riktigt att jämföra eftersom män inte på något sätt råkar ut för samma former av hat som kvinnor gör (NEJ det gör de inte) och dessutom kan man inte jämföra det på samma sätt som man man inte kan jämföra att en vit säger "jävla neger" med att en svart säger "jävla svenne"... då en grupp har mer strukturell makt än den andra. Det är skillnad mellan att slå uppåt och slå neråt.
Med det sagt är jag inte sådan som person som tycker att "ge igen med samma mynt" är en ok strategi och inte heller tycker jag att två fel gör ett rätt, så i min mening är det inte ok att uttrycka sig hatiskt mot män heller.  För om det är något som jag tycker är viktigt så är det att inte glömma ett en grupp människor består av individer och även om mannen som grupp har mer makt så är det inte säkert att den enskilda mannen, individen, inte tar åt sig, blir ledsen och sårad och så vidare... (och nu pratar jag inte om hårda ord i en konflikt mellan enskilda utan när man ger sig på någon anonym eller generellt uttalar sig nedsättande). En sak som också är viktig att tänka på att sexistiska skämt riktade mot män skadar jämställdheten lika mycket då den spelar på stereotyper och om man skämtar om det ena så markerar man också att det finns det andra. Om det går att följa med i mina tankar (tänk på att jag är sjuk idag).

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela