Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

En dålig feminist

Publicerad 2013-07-04 19:34:25 i Allmänt,

Jag anser som sagt mig själv vara feminist och denna inställning/detta ställningstagande tar sig uttryck i mitt dagliga liv på många olika sätt. Jag har en genusmedveten och normkritisk uppfostran av mitt barn. Jag tar gärna upp feministiska frågor till diskussion och förmedlar mina åsikter till andra. Jag analyserar hela tiden media, film och böcker ur ett feministiskt perspektiv även om jag för det mesta gör det mest för min egen del och inte alltid delar med mig av det till andra än min man, och ibland min blogg. Jag accepterar inte sexistiska skämt utan att säga ifrån. Jag försöker hela tiden ta till mig ny kunskap inom området. Och så vidare.
 
Dock har jag ju insett att jag i mångas ögon är en dålig feminist. För icke visste jag att det fanns så mycket saker som man MÅSTE tycka för att bli betraktad som en bra feminist. En massa oskrivna regler för att få sin feministiska ok-stämpel i baken. Kan känna att attityden i många fall är "du får tycka vad du vill så länge du tycker som oss", och "vi kvinnor skall stötta varandra och all feminism är ju bra, om du inte tycker sådär för då är du dum i huvudet". Och samtidigt som man vill att män och kvinnor skall ha samma rättigheter och att den stereotypa kvinnosynen skall försvinna så bejakar man istället någon slags syn på kvinnan som något ofelbart som aldrig får ifrågasättas, skuldbeläggas eller ens omtalas på annat sätt än positivt sätt. Vilket i sig placerar kvinnor över vanliga dödliga människor i mina ögon.
 
Nåja, vad är det då som gör mig till en dålig feminist:
 
- Jag är för fri abort och anser inte att den skall begränsas eller att dess vara eller icke-vara skall ifrågasättas men är för en diskussion kring de olika perspektiv som betäkligheter som rör frågan, och anser att det är viktigt med självrannsakan och eftertanke. Vilket man kan läsa mer om i inlägget jag skrev om just den frågan.
 
- Jag är inte för lagstadgad 50/50 föräldraledighet då jag anser att vissa saker måste man få välja själv och frågan är inte så enkel då olika familjer har olika förutsättningar och behov.
 
- Jag anser att kvinnor inte alltid är toppen, precis som män inte är det, och jag anser att man måste få ta upp det också utan att anklagas för att förminska de orättvisor som kvinnor utsätts för.
 
- Jag tycker inte att kvinnors rättigheter skall värderas högre än andra gruppers rättigheter och anser att man bör sluta köna och se till allas rättigheter så gott det går.
 
Usla dumma mig.

Kommentarer

Postat av: Pontus

Publicerad 2013-07-04 21:22:28

Kul inlägg! Hur ser du på t ex prostitution och porr? Vet att det är ett rött skynke för många som kallar sig feminister.

Svar: Åh det är en sådan svår fråga som skulle behöva ett eget inlägg i sig egentligen, och det kanske kommer framöver. Det är sådana ämnen där jag också anser att det inte finns ett rätt och enkelt svar. Å ena sidan så förstärker både prostitution och porr en sexualiserad bild av kvinnan där kvinnan är ett objekt till för att tillfredsställa mannens behov (nu generaliserar jag för att fatta mig kort) vilket jag ser som negativt. Å andra sidan har kvinnan rätt till sin sexualitet och sin kropp och därmed också rätt att göra vad hon vill med den samt rätt att visa upp och använda sig av sin sexualitet på ett sätt som kan anses provocerande för andra. Så jag anser att både prostitution och porr kan vara både positivt och negativt ur ett feministiskt perspektiv och att det också kan användas och tolkas på både positiva och negativa sätt. Det finns ju kvinnor som far illa inom både områdena, men det finns också kvinnor som upplever båda som positivt eller stärkande. Så, svårt som sagt var.
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela