Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Å ena sidan, å andra sidan

Publicerad 2013-07-05 10:12:50 i Allmänt,

Jag kan ibland ha svårt att ha bergfasta åsikter i olika frågor. Jag är som person sådan att jag alltid vill ta till mig alla möjliga perspektiv, diskutera fram och tillbaka, granska från olika håll och oftast leder det till att man kan se både fördelar och nackdelar med olika saker och det är svårt att bara säga att "så är det". Vissa kanske skulle se det som en svaghet och tro att det handlar om att vända kappan efter vinden, men jag ser det inte så. Jag tycker gärna till och har såklart ståndpunkter inom många områden men jag tycker att det är viktigt att vara lyhörd för andras syn på saken samt att vara ödmjuk nog att inse att man faktiskt inte alltid har rätt eller kan allt. Kanske skulle man kunna kalla det en slags vetenskaplig inställning.. inte vet jag.
 
Igår fick jag här på bloggen i alla fall frågan vad jag tycker och tänker kring porr och prostitution, som ibland kan vara något av heta potatisar inom feminismen. Jag besvarade det hela i kommentatorsfältet men vill skriva om det lite här också då detta är typiskt sådan områden där jag kan hoppa fram och tillbaka i oändlighet för det är inga enkla frågor. Mycket å ena sidan och å andra sidan.
Jag vill dock dela upp det hela och ta en sak i taget.
 
Om vi först tittar på porr så är ju det ett ganska omfattande begrepp. Det kan inkludera allt från erotisk mjukporr till våldsporr och så vidare. För enkelhetens skull så gör vi ett slags snitt i mitten och så får detta handla om en "vanlig" porrfilm som hamnar någonstans i mitten av skalan. För det är annars lätt att halka in på sidospår som att även om jag tycker att avvikande sexualitet måste få lov att finnas och att det är ok vad man än tänder på så länge det inte skadar någon annan (som inte vill bli skadad) så kanske jag inte alltid är så förtjust i omfattningen och tillgängligheten på nätet, men det har ju främst att göra med att jag har ett slags barnperspektiv där jag oroar mig för vad min son och andras barn kan tänkas snubbla över på nätet.
Men tillbaka till ämnet.... Sexualitet har vi (nästan) alla och sexualitet är ju något normalt och för det mesta något positivt. Det är oftast både positivt och stärkande att få lov att ge uttryck för sin sexualitet. Vad gäller porren kan man ju dels se till själva industrin där det säkerligen finns de som far illa men där ändå majoriteten (i alla fall inom de större produktionsbolagen) gör detta helt frivilligt, tycker bra om sitt jobb och tjänar bra med pengar. Och om detta är deras val så skall de ju få göra det. Att man överhuvud taget oftast fokuserar på hur kvinnor inom porren mår men helt struntar i männen kan också störa mig lite för båda män och kvinnor har väl samma rätt till sina kroppar och sin sexualitet och kan båda få kickar och njuta av porr samt fara illa av det. Sådana tankar och diskussioner har ju mer en tendens att befästa synen på kvinnor som nästan asexuella eller extremt sexuellt sårbara medan männen är någon slags knullmaskiner.
Dock finns ju en klar nackdel med mycket av porren och det är att den oftast har fokus på mannens njutning och mannens behov. Även i de fall då det ser ut som om fokus är på kvinnan och hennes orgasm så är det oftast ur en mans perspektiv, det vill säga en mans önsketänkande eller fantasier som är utgångspunkten. Mannen är ofta den aktiva (påsättaren) och kvinnan den passiva som bara skall ta emot. Detta skapar ju en väldigt objektifierad och sexualiserad bild av kvinnan som jag ser som negativ.
Så för att begränsa mig lite så kan man väl säga att jag inte har något emot porr som fenomen i sig men att jag har negativa synpunkter på porrens innehåll och utformning i många fall. Och där hade man ju kunnat använda argumentet "men det är ju det folk vill se", "porren riktar sig ju mest till män så..." eller "de som tänder på sådant bör väl få sina behov tillgodosedda"... Men det saknar enligt mig betydelse då jag inte anser att man alltid skall anpassa sig efter marknaden när detta innebär att man idirekt sprider negativa budskap. Ibland måste ideal gå före, eller hur man skall uttrycka sig.
 
Ja då har vi prostitutionen kvar då. Den hetaste potatisen av de två heta potatisarna. Skall man tala om prostitution så måste man alltid börja med att säga att man INTE talar om barnprostitution, trafficking eller annan typ av prostitution som inte är frivillig. Vad är då frivilligt? kanske någon frågar. I detta fall menar jag att jag inte avser fall där man hålls inlåst eller riskerar utsättas för våld eller värre om man inte säljer sex. Dock inkluderar jag i sammanhanget människor som säljer sex eftersom de känner att de måste av ekonomiska skäl, vilket i vissas ögon kanske kan ses som att det inte är frivilligt.
En sak jag stör mig på är att man ofta använder uttrycket att man "säljer sin kropp" och ofta även går snäppes längre och vill få det till att man i pincip säljer sin själ om man sysslar med prostitution - och alltså även här landar i den kvinnliga sexuella sårbarheten. I mina ögon säljer man en sexuell tjänst och visst är kroppen iblandad på samma sätt som den är inblandad om man ger någon massage, klipper någons hår osv. Men kroppen tillhör fortfarande en själv och allt beror ju på om man värderar vissa kroppsdelar som mer heliga, sårbara and so on. Och en kvinnas själ, heder och psyke sitter inte i hennes skrev. Punkt.
Tycker jag att man skall ha rätten att sälja sexuella tjänster om man vill det? Ja det tycker jag. Jag anser att jag skall ha rätt att avgöra själv vad jag använder min kropp till oavsett om det är att sälja sex, bygga hus eller whatever. Tycker jag att man skall få köpa sexuella tjänster? Ja, även om jag personligen kan känna lite blää inför människor som gör det då ömsesidig lust är något jag föredrar så anser jag att det inte skall vara olagligt. Jag anser inte att man kan likna det vid slaveri eftersom man inte köper människan i sig och kvinnan (ja nu talar jag om kvinnliga prostituerade) skall ha rätt att avgöra vad hon vill och inte vill gå med på.
Främsta skälet till att jag tycker att det skall vara lagligt är dock att få fram det ur skuggorna. Det är trots allt ett riskfyllt yrke och många som håller på med det gör det för att de inte ser någon annan möjlighet ekonomiskt (ofta pga droger), och jag anser att dessa kvinnor (och män) skall betala skatt och därmed få samma rättigheter som andra vad gäller pension, sjuklön etc. De skall kunna vistas i trygga lokaler där hjälp/skydd finns tillgängligt i närheten. De skall kunna söka hjälp om de råkar illa ut, skadas, blir blåsta på pengar osv.
Och om det vore lagligt och det fanns större insyn tror jag också att det hade blivit lättare att identifiera och komma åt den form av prostitution som bör förbli olaglig, dvs den ofrivilliga eller den med minderåriga. Man skulle också lättare kunna hjälpa de som faktiskt inte vill men känner att de måste.
Jag tror dock inte att alla automatiskt mår dåligt av det som vissa vill få det till. Om man bortser från att det i dagens samhälle innebär stigmatisering och det faktum att jag är gift så finns det väl inget som säger att sex mot betalning hade varit något jag tyckte var så himla hemskt så länge jag själv hade kontrollen.
Men det är ingen enkel fråga och jag skulle inte stå på barrikaderna och kämpa i denna fråga då jag själv kan pendla lite... för oavsett om det beror på den sociala stämpeln eller något annat så är det ju faktiskt så att jag inte tycker att "sexförsäljare" skall vara något som arbetsförmedlingen skall kräva att du söker jobb som för att inte förlora din a-kassa...
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela