Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Fördriver tiden

Publicerad 2013-02-10 19:57:39 i Allmänt,

Jag sitter och hoppas att sonen skall somna snart så jag kan få lite kvalitetestid med maken och äta glassen som snälla mamma kom förbi med förut <3. Strawberry cheesecake...Mmmm.
 
Funderar över saker som vanligt. Det där med genus, uppfostran och filmer. Nico är ju än så länge trist nog totalt ointresserad av att jag skall läsa böcker för honom så vad gäller den fronten behöver jag ännu inte tänka så mycket. Dock ser han ju en hel del film. Tänkte använda inlägget till att skriva lite om vad han ser för film och analysera det sådär lite halvdant. Så känner du att ämnet är ointressant så sluta läs typ nu.
 
Först älskar Nico Astrid Lindgrens filmer och de han ser på är:
 
Pippi Långstrump
Ja det är ju en stark och självständig tjej i huvudrollen så det kan ju anses vara bra. Fantasifullt och påhittigt. Men jag har svårt för den där glorifieringen av just Pippi. För även om man bortser från det där med negerkung som inte känns helt ok så är hon ju även ganska ohyffsad.
 
Lotta på Bråkmakargatan
Kärnfamilj i idyll och massa jäkla ofog och skrikande som Nico suger åt sig som en svamp. Lite blandat med kön dock och huvudpersonen är ju en tjej, men könsrollerna ganska klassiska, vilket jag nu inte orkar nämna mer vad gäller Astrids filmer för de är ju rätt könsnormativa allihop.
 
Madicken och Emil i Lönneberga och Rasmus på Luffen
Av dessa filmer har Nico lärt sig om slagsmål och bus. Men det finns ju en hel del gemytligt med dem också.
 
Saltkråkan
Jag älskar saltkråkan och trots att serien är så gammal att könsrollerna är väldigt stereotypa så finns det ju ändå självständiga flickor i snickarbyxor och "pojknamn".
 
Och så har vi de filmer som inte är Lindgren:
 
ToyStory
Nico älskar ju ToyStory och det är väl inte så att man kan förneka att det är lite pojkinriktat med i huvudsak manliga karaktärer. Den enda flickan i första filmen är ju väldigt passiv men Jessie i andra är lite mer tuff och handlingskraftig även om hon i slutändan ändå alltid måste räddas av en man.
 
Nicke Nyfiken och Smurfarna
Smurfarna har ju Nico gillat ett bra tag och det är ju ganska uppenbart att det inte finns mycket tjejer med där och att hon som är med är något av en fjolla. Nicke Nyfiken är en helt ny favorit där kvinnor är rätt frånvarande, men i alla fall kan barnen lära sig en del saker.
 
Stuart Little
Nico tycker att de båda filmerna om Stuart Little är väldigt roliga och där är ju väldigt fokuserat på pojkar också om man bortser från den omtänksamma mamman. Ger ju fina budskap om familj och vänskap dock.
 
Har försökt få honom att vilja se Fem myror, men det vill han inte. Han ser dock ibland på Katten Gustav, Ice Age och lite annat.
 

Jag har ju insett att det inte är helt lätt att hitta film som ger "bra budskap", framför allt då han väljer ganska mycket själv vad han vill se och inte.
Dock är det ju störande att alla barnfilmer tycks se ut på samma sätt. Kärnfamiljer för det mesta, i huvudsak pojkar i huvudrollerna, kärleksrelationer pojke-flicka trots att filmerna vänder sig till små barn där relationer kanske inte är det viktigaste och total avsaknad av könsnormasbytande eller homosexualitet. Och karaktärerna har ofta vit hudfärg. Lite trist att barnfilm i allmänhet ger en så snäv och stereotyp bild av verkligheten.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela