Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Tre saker som stör mig idag

Publicerad 2013-12-19 12:51:04 i Allmänt,

1. Skräckpropaganda mot vaccinationer

Något som gör mig helt vansinnig är den nya trenden med skräckpropaganda mot vaccinationer som dykt upp i social media. Gärna tar man det misslyckade svininfluensavaccinet som orsakade narkolepsi som exempel och vill få det att låta som om allt vaccin är farligt och bör undvikas. Kan ju börja med att säga att nej, det var inte ok att den första omgången svininfluensavaccin var så dåligt testat att de orsakade narkolepsi och jag tycker verkligen att det är fruktansvärt för de barnen och deras familjer MEN hur många hade kunnat dö om ingen hade valt att vaccinera sig? Och framför allt - alla vaccin är olika och man kan inte jämföra dem med varandra.
Säkerligen finns en mindre risk för biverkningar hos en hel del av dessa vaccin, men låt oss titta på en del av de saker man kan/ska vaccinera mot och vad de leder till utan vaccinering.
Röda hund - leder till fosterskador hos gravida som smittas av det
Påssjuka - kan orsaka livslång sterilitet hos pojkar
Mässlingen - hög dödlighet hos små barn. I U-länder fortfarande största dödsorsaken bland små barn
Kikhosta - kan vara dödligt för små barn
Tuberkulos - kan vara dödlig och har hög smittorisk (tänk på alla de som fick isoleras från sina familjer förr)
Tyfoid - febersjukdom som kan ge blödande sår i magen och livshotande bukhinneinflammation
Kolera - livshotande kraftiga diareér
Polio - brukade leda till död, förlamningar och livslånga funktionsnedsättningar
Stelkramp - dödlig infektionssjukdom
Difteri - svalginfektion, kallad "stryparsjukan". Dödlighet 10%
TBE - inflammation i hjärnan som kan leda till död eller förlamning
 
Jag hade tänkt infoga bilder med de var för obehagliga. Sök själva på bilder med sökorden "Polio" eller "Difteri" bland annat.
De som förespråkar att man skall undvika vaccin har uppenbarligen inte läst på hur det var innan vaccinen kom och inte alls reflekterat över den höga barnadödlighet som var då. Hur många som led, hur många som dog, hur många familjer som tvingades splittra.
Och om man inte tror på konspirationsteorier så kan jag tala om att staten och sjukvården inte har någon önskan att döda eller skada sin befolkning, det är helt ologiskt ekonomisk sett - framför allt i ett land som bekostar vår sjukvård - utan de vill att vi skall vara så friska som möjligt. Om risken för skador var större med än utan vaccinet så skulle man inte rekommendera det.
 
2. När man använder brist på utbildning som bevisar att någon är en idiot
 
Jag är den förste att erkänna att jag anser att många är idioter. Och många är idioter för att de helt enkelt inte bryr sig om att ta reda på fakta. Och de vägrar ta till sig och lyssna på fakta MEN detta är ingen utbildningsfråga. Jag avskyr när ett idiotiskt påstående skall bemötas med kommentarer som "den personen kan ju inte ha läst på högskolan" eller "vad hade han/hon för betyg i skolan?". När man försöker likställa sunt förnuft och smarthet med att man studerat och haft goda betyg. För då gör man det hela till en klassfråga och inser inte att alla har inte samma möjligheter i livet.
Alla har dock möjligheten att plocka upp en jävla bok (eller lyssna på en ljudbok och läsandet i sig är ett problem) och ta till sig information på det sättet, eller inse sina begränsningar och lyssna på de som kan mer. Dock kan någon som hade F i gymnasiet och aldrig pluggade vidare vara precis lika smart, och den som studerat tio år på högskola kan vara ett pucko.
Men idioter finns det gott om, säger inget annat.
 
3. När man idiotförklarar barn
Idag skrevs det i tidningen att forskare nu är rädda att barn skall börja äta stenålderskost och bli sjuka av det pga julkalendern. Jag hoppas att det är Aftonbladet som försökt skruva till det lite och att inga forskare på allvar har denna idiotiska oro. För det första så är inte barn fullkomliga idioter som börjar äta bara kött och bär för att de sett det på tv, och för det andra så har väl barnen föräldrar som förhoppningsvis inte låter barnen styra sin egen kost helt och hållet.
Suck.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela