Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

The walking dead

Publicerad 2013-04-11 20:52:13 i Allmänt,

Som ni kanske förstått är jag och min make något av två tv-serienördar. Om man finner mina tankar om en viss tv-serie totalt ointressanta kanske det är läge att sluta läsa nu dock. Och för er som inte sett alla avsnitt som gått av serien så utfärdar jag också en SPOILER ALERT!
 
Just nu är det The Walking Dead som gäller. Vi började se serien då den var helt ny men såg då bara lite in på säsong två innan vi av någon anledning slutade. Jag tror att vi hade lite väl många serier som vi såg just då plus att The Walking Dead är lite seg till en början innan man kommer in i det hela. Men ju tar vi igen alla avsnitt vi missat och är strax ikapp.
 
Egentligen är väl serien inte optimal för min hälsa då jag är väldigt lättskrämd och får satans mardrömmar av den, men ändå bara måste jag se den. Det jag tycker om, förutom att jag är lite förtjust i zombies, är att det är lite av varje. Action, drama, skräck och att karaktärerna utvecklas. Detta plus att man inte kan förutse vad som skall hända och huvudpersoner plötsligt kan dö.
Det lustiga är att båda jag och maken lever oss in så i serien att vi kan bli riktigt ledsna om någon vil gillar dör (Dale) eller bli lite glada när någon vi ogillar dör (Shane).
 
En sak jag dock kan ogilla med serien är att kvinnorna är lite veka. Den klarar ju Bechdeltestet i och med att den har nästan lika många kvinnor som män, vilka är namngivna och pratar med varandra om annat än män (mest talas det väl kring hur de skall undvika att dö..hehe). Dock är det ju helt klart så att männen är de mest aktiva och de som slåss mot zombies mest och det ganska klart framgår att de anser att männens jobb är att skydda kvinnorna. När man ser någon typ av hushållssysslor göras som att tvätta eller laga mat så är det också kvinnorna som har hand om det. Dock växer dock karaktärerna med tiden och nu kan alla kvinnorna hantera vapen, Maggie har blivit något av en tuffing och Andrea dödar zombies på brutala sätt på löpande band. Den nya kvinnliga karaktären Michonne är ju dessutom riktigt självständig och kick-ass.
 
 
 
Ungen Carl som jag i början tyckte var enbart störande och jobbig har också blivit tuffare och nu är han något av en favorit i serien. Absoluta favoriterna är ju dock Michonne och Daryl. Kan störa mig själv lite på att jag tycker om just Daryl eftersom det känns lite stereotypt att man gillar den där truliga buttra mannen som har tufft yttre men mjukt inre.. haha.. men han är cool i alla fall, och en good guy. Glenn gillar jag också och det är kul att han får ta lite mer plats nu.
 
Om man skall analysera lite mera så kanske man kan titta lite på etniciteter. Då ser man ganska tydligt att "vita" är normen i serien även om man sådär lite pk har tagit med en asiat (korean) och det finns svarta med. Dock tycks det som om de enbart kan ha en svart med i seriens kärngrupp i taget, för så fort en ny svart karaktär introduceras så dör den tidigare. Lite weird. Hade gärna sett lite mer variation då USA ju faktiskt är fullt av människor med väldigt olika ursprung. Heteronormativt är det ju såklart också. Kan inte påminna mig om att det varit någon homosexualitet med alls, bara ett klargörande att Carol inte är lesbisk trots att hon har snaggat hår...:/
 
Så visst, serien har sina svagheter men jag tycker ändå om den. Den är fylld med action och riktigt välgjord. De måste lägga ner en mindre förmögenhet bara på att sminka alla zombiestatister. Rekommenderas för den som gillar lite annorlunda serier och inte är lättskrämd eller har svårt för enorma mängder blod och krossade skallar.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela