Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Min relation till förskolan

Publicerad 2013-04-18 14:58:28 i Allmänt,

Jag är i allmänhet inte sådan att jag funderar på, eller ens bryr mig om, vad andra människor tycker och tänker om mig. För det mesta tycker jag att om man tycker om mig så är det ju trevligt, men om man inte gör det så ok då behöver vi inte bli bästisar. Det finns dock ett undantag, och det är förskolepersonalen. Av någon anledning lever jag i skräck för att stöta mig med dem, och funderar ständigt på om de kanske tycker att jag är störande eller jobbig på det ena eller det andra sättet. Inte så konstigt kanske med tanke på att de ansvarar för mitt barn stor del av dagen och jag självklart vill ha en bra relation med dem. Om de hatade mig kanske det skulle gå ut över honom, och det vill jag ju inte.
 
Så var intressant när jag på Vi Föräldrars hemsida, som ni kan se här, hittade en lista över saker som förskolepersonal stör sig på hos föräldrar. Genast var jag tvungen att se om jag kan ha gjort något irriterande eller oförlåtligt.
 

1. Tror du inte att vi märker att hen är sjuk?
Här kan jag andas ut i alla fall. Jag låter aldrig Nico gå sjuk, eller vid misstanke om att han är sjuk, till dagis. Och om han har kräkts eller så, då får han vara hemma tills han varit utan symtom i 48 timmar minst.

2. Nej – din dotter kan INTE ”ta det lite lugnt”
Samma sak här. Om jag känner att Nico är för trött för att orka med dagis efter att ha varit sjuk så får han vara hemma. Och det är ju inte för deras skull, utan för hans skull.

3. Låt ditt barn slippa smaljeansen
Eftersom Nico är kille så är väl smaljeansen inget problem direkt, men han har överlag sällan jeans alls och har han det så är de mjuka och rymliga. Jag tycker barn skall ha bekväma kläder så han har mest mjukisbyxor.

4. Följ med oss på utflykter (om du vågar!) Tycker du att vi gör för lite utflykter med ditt barn?

Nej jag klagar aldrig på antalet utflykter för jag vet att de går iväg om det finns möjlighet. De har dessutom en stor utegård, och min rädsla för vad som kan hända på en utflykt med massa vilda barn är större än min rädsla för bristande motionsomväxling.

5. Klaga (gärna!) hos chefen
När jag tycker något är fel så kontaktar jag rektorn. Skulle aldrig skälla på personalen för saker de inte kan påverka. Om jag tycker något är jobbigt så anar jag att de har stört sig på det bra mycket längre än vad jag har.

6. Stäng av mobilen när du kommer hit!
Fail. Min mobil är alltid med mig, men oftast på ljudlöst., Dock använder jag ju den inte medan jag hämtar Nico.

7. Ett tack betyder SÅ mycket...
Kanske tackar jag inte ofta nog, men de får ju små presenter vid jul och jag tror jag är ganska bra på att tala om för dem att jag tycker att de är bra.

8. Stäng dörren!
Skulle ALDRIG slarva så ett barn kan rymma!

9. Visa att du bryr dig!
Nico producerar ju inget direkt på dagis så det finns inte så mycket alster att ta hem, men jag frågar ju alltid vad de har gjort och så.

10. Det här är vår arbetsplats! När du hämtar ditt barn; stanna inte kvar en halvtimme och titta på när ditt barn leker.

Det gör jag ju inte, men jag brukar ju stanna och fråga hur det har varit under dagen. Men det får man väl? Inte så att jag medvetet hänger kvar och leker liksom.

11. Vi är inte dina barnvakter
Hmm.. ok, jag har ju rätt till full dagisplats när jag både studerar och jobbar... men visst kan det vara så att jag ibland pluggar på kvällen för att jag måste röja i tärdgården/städa eller liknande på dagen medan Nico är på dagis. Inte ofta dock, men det har hänt. Men det handlar ju lite om att det är bra för hans rutiner att ha det samma så mycket som möjligt också. För det mesta skulle jag ju hellre vilja ha honom hemma om det inte var så att jag var tvungen att jobba.

12. Nej det är inte okej att äta lunch först
Om de ringer och säger att Nico är sjuk så kommer vi så fort vi kan. Skulle aldrig komma på tanken att luncha först... Gö rnågon så?

13. Nej, vi kan inte göra allt för ditt barn
Är det viktigt för dig att ditt barn ska få gå på museum och konstutställningar eller teater? Gör det då – på helgen!

Har inga sådana krav på dagis alls. Han är ju dessutom så liten så tror inte att konst hade tilltalat honom :)

14. Snälla, sluta skälla!
Jag skäller aldrig på dem, inte ens när saker försvunnit. Herregud, de har ju massor av barn att ta hand om och kan såklart inte ha koll på allt.

 

Jo men det verkar ju trots allt som jag är en ganska snäll förälder. Kanske inte skall oroa mig så mycket. Fast eftersom jag själv jobbat inom grundskolan så vet jag ju att skillnaden mellan en engagerad förälder och en jävligt påfrestande förälder är hårfin :)

Kommentarer

Postat av: Emma

Publicerad 2013-04-18 16:52:54

Skönt, jag känner inte igen mig på snudd på någon av punkterna. 😊

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela