Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Feminism och feminist

Publicerad 2013-04-19 09:23:40 i Allmänt,

Moralfjant skrev ett intressant inlägg om hur man tänker angående feminister och hade även med ett klipp från Feminist Frequency (se det!) som handlar om hur man ofta förlöjligar feminister i film genom att göra dem extrema på olika sätt. Det känsn lite som om det är den bild som media ofta förmedlar, dvs. en ofta ful, orakad, lite butch kvinna som hatar män och ser oförrätter i varje hörn. Och jag förstår varför. Finns få sätt som är mer effektiva än förlöjligande och etablerandet av en nidbild vad gäller att få människor att inte lyssna på budskapet som försöker förmedlas.
 
Sedan ställs frågan om hur jag (ni) tänker när ni hör ordet feminist, och det kände jag var omöjligt att svara på.
När jag hör ordet feminism så väcker det hos mig en bra känsla. Feminismen är en viktig rörelse om åstadkommit massor och fört utvecklingen framåt, och fortsätter att vara viktig. För mig är det kanske normkritiken och genusfrågorna viktigare i många sammanhang, men feminismen är en del av detta.
Att ha en känsla beträffande ordet feminist är dock svårare. Jag har mött och/eller läst texter skrivna av väldigt kloka feminister, med sunda värderingar och som gör ett viktigt arbete. Men jag har också träffat på de som jag tycker är extrema idioter och som jag i många frågor anser ha fel. Och det är väl det som är grejen. Feministerna är en stor grupp människor som inte tycker samma i allt och inte är likadana. Precis som i alla grupperingar så finns det de man gillar och de man ogillar.
 
Därför stör jag mig så på de som säger att de inte tycker om feminister, för de baserar ofta detta på en generalisering av hur en feminist är (ofta påverkad av just den nidbild som sprids i media).

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela