Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Den lata tonåringen?

Publicerad 2013-04-10 08:38:52 i Allmänt,

Jag tycker man ganska ofta hör om och läser om "den lata tonåringen". Att de unga idag är så slappa och vill ha allt serverat. De vill inte jobba utan bara "utnyttja systemet". Om man inte har ett jobb så är det inte för att jobb saknas utan för att den arbetslöse själv inte sökt jobb på rätt sätt, inte ansträngt sig nog. Den senaste som uttalat sig om detta är ju bland annat Blondinbellas kille Odd (som visserligen inte pekar ut just unga, utan sådana "som gnäller" i allmänhet) vilket Lady Dahmer, Schmenus med flera redan kommenterat.
 
Jag blir alltid lite förbannad när man förtalar unga som grupp på det sättet för då jag jobbar med ungdomar i gymnasieåldern så är min bild av det hela en helt annan. Visst finns det de ungdomar som är bortskämda och lata, den typen av människor finns väl inom alla grupper, men överlag anser jag inte att så är fallet.
Väldigt många av de tonåringar jag träffar har extrajobb vid sidan om pluggandet, en del har flera stycken, för att de vill tjäna sina egna pengar och för att de vet att det ger dem en fördel på arbetsmarknaden senare om de har arbetslivserfarenhet. Många av dem pendlar långt för att komma till dessa arbeten, en del av dem har obekväma arbetstider och får knappt tid till att sova. Och det är inga glassiga lyxjobb utan de tar det som finns, klagar inte utan är tacksamma.
 
När det närmar sig studenten är de flesta hysteriskt oroliga och sitter på raster och filar på sin CV, en del kommer till mig för att få tips. De skickar ut sin CV till så många de kan och de spenderar eftermiddagar och helger med att gå runt till olika företag och affärer för att fråga om möjligheterna till arbete.
 
Så visst, som sagt var, finns det de som tror att allt skall serveras och som skiter i vad som händer för att någon annan alltid tagit hand om dem, men att säga att detta skulle vara "så som ungdomar är" generellt tycker jag är oerhört orättvist. Och av de jag träffar som inte är så aktiva i sitt jobbsökande så är faktiskt en stor del av dem inte lata utan snarare uppgivna och tror att det ändå är kört för dem, kanske på grund av de ser sina arbetslösa föräldrar eller då de på grund av etniskt ursprung fått bilden av att "en sådan som jag får inget jobb". Majoriteten av de unga jag träffar är dock väldigt medvetna om situationen på arbetsmarknaden, de är motiverade och de kämpar på alla sätt de kan för att få tag på ett arbete.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela