Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Den förbjudna frågan

Publicerad 2013-04-19 09:08:00 i Allmänt,

Tyckte det var så härligt att Apan satt i granen vågade ta upp ämnet könstympning/omskärelse på sin blogg. Det känns som en sådan förbjuden och laddad fråga i Sverige. Att tycka att kvinnlig könsstympning skall vara förbjudet är liksom norm (och bör så vara) men om man uttalar sig mot manlig omskärelse av små barn så är man helt plöstligt rasist, antisemit eller allmänt intolerant mot andras seder och bruk.
 
Jag tycker frågan är jävligt enkel:
1. Svenska skattepengar/svensk sjukvård skall inte bekosta onödiga medicinska ingrepp
2. Barn har rätt till sin kroppsliga integritet och det skall vara straffbart enligt lag att ta bort en del av kroppen om medicinsk anledning inte finns, speciellt då detta kan ha negativa konsekvenser i framtiden
 
Punkt
 
Om man vill genomföra en omskärelse skall man själv fatta beslut om detta som vuxen - ingen annan skall fatta det beslutet åt dig.
 
När människor skall försvara omskärelse så använder de i huvudsak två skäl, om de inte drar till med det religiösa kortet som jag helt väljer att ignorera, och det är att studier visar att det till viss del minskar risken för cancer samt att vissa studier visar att det eventuellt minskar risken för HIV.
Som svar på detta vill jag då säga att angående cancer så visar studier att man når exakt samma resultat genom god hygien - så istället för omskärelse kan man alltså uppmana sina söner att tvätta ordentligt under förhuden.
Vad gäller HIV så utgår jag ifrån att det inte är meningen att små barn skall ha sex ändå, och när de blir större kan de själva välja omskärelse eller kondom. Och dessutom är kanske risken för HIV bland unga pojkar i Sverige inte så enorm.
 
Argument mot omskärelse, förutom att jag anser det vara regelrätt barnmisshandel och en enorm kränkning av den kroppsliga integriteten, så visar studier på ett försämrat sexliv på grund av att ollonets okänslighet försvårar orgasm (i vissa fall har nerver skadats såpass att problemen är omfattande) samt ökade risker för olika infektioner då inget skydd finns som hindrar bakterier att ta sig upp i urinröret.
 
Hela denna fråga gör mig alltid så förbannad, för det finns inget värre än när en viktig fråga ignoreras pga rädsla att bli anklagad för hat mot en viss folkgrupp (kan ju lägga till att jag inget har emot varken judar, muslimer eller kristna men att jag anser att just denna sedvänja är förkastlig). Religiösa rättigheter FÅR ALDRIG gå före barns rättigheter!

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-04-19 10:12:24

Det är mycket som har accepterats/tillåtits i religiösa sammanhang för att ingen vågar kritisera religionen:( Tycker som du att det skulle vara upp till var och en i vuxen ålder att få bestämma. /Mamma

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela