Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Liten blir större

Publicerad 2012-05-28 09:13:42 i Allmänt,

Helgen har bestått av målande och schlagerglädje om man skall sammanfatta det kort... vilket jag gör för jag tänkte fokusera inlägget på Nico och även bjuda på bilder av dålig kvalitet. Hoppas pappa skickar några bilder som han och mamma tagit snart för de är de enda som har bra skärpa.
Nörden Nico - testar pappas brillor

Lillen bara växer och växer, samtidigt som han är så liten. Varje dag känns han större på något sätt. Är ju svårare att beskriva vad han kan och inte kan nu för han kan ju så mycket, men tänkte försöka ge en bild av var han är utvecklingsmässigt nu.
Motoriskt
Eller kanske skulle kunna kalla det fysiskt, så kan han ju såklart både gå och springa obehindrat nu. Han kan gå baklänges och han kan gå i trappor om han håller i räcke eller hand (han försöker ibland utan med fall som följd). Han har annars en väldigt bra balans och vill gärna hoppa och springa i sängen, och slå kullerbyttor.
Tal
Han pratar fortfarande mest sitt obegripliga babbelspråk men han får långsamt fler ord, även om han inte alltid vill använda dem. Han säger ju mamma och pappa, men kan ibland säga pappa till mig och mamma till Hampus och han kallar även mormor och morfar för mamma och pappa ibland. Abba är hans ord för alla andra människor.
Han säger nu hej och hej då samt tack. Vill han ha en macka säger han kacka. Sedan har han två snarlika ord som man ibland hör fel på... tidigare kallade han vatten för dabba men nu säger han balliba (varför? Who knows) och han kallar banan för badeba. Han har även ord för bil, boll, katt och hund (vovve) men använder dem sällan och de är ganska otydliga. Komma/kom använder han både om han vill att vi skall komma eller om han vill bli upplyft. Han säger Nej och Ja (oftast Mmmm). Han använder förresten ordet vatten både för att beteckna att han vill dricka, leka med vatten och att han vill bada. Ordet La betyder kolla och betyder att han vill titta på film.
Jag tror att det är alla ord han egentligen använder vad jag kommer på nu.
Nybadad

Saker han kan och tycker om - Personlighet

Nico är oftast glad. Han är en glad lite busunge som är väldigt social. Han tycker mest om när man åker och hälsar på folk och han vinkar gärna till folk som går förbi och försöker inleda samtal. Han kan dock vara lite blyg också och kan initialt gömma ansiktet i händerna eller titta ner, men det går snabbt över och då skall han spela allan.
Han vill alltid ut och går ofta och hämtar och tar på sig sina skor för att markera detta. Han tar då alltid på sig hatt eller mössa för det är han noga med att man skall ha. Varje gång han får ett nytt klädesplagg så gråter han dock lite första gången för han ogillar nyheter.
Han tycker om att leka med vatten och plaska, vattna med vattenkanna och bada. Även att sitta på liten stol med sin leksaksservis och leka gillar han. Han tycker också om att titta i böcker även om han är otålig och bläddrar igenom boken på tre sekunder innan han vill titta i en ny.
Måla tycker han mycket om, och att leka i mormors och morfars grushög.
Roligast är nog dock att busa med sin pappa, dvs. att de jagar varandra, kittlas, sitta på pappas axlar osv.
Han kan även vara en riktig mysunge som vill sitta i knät och krama och pussas.
På dagis äter han som en häst men hemma kan han kinka sig ibland och vill helst bara äta ett fåtal maträtter.
Han är smart och lär sig saker snabbt. Han observerar och tar in mycket mer än man tror och härmar snabbt vad man gör.
Nico är dock en extremt envis unge som alltid vill ha det på sitt sätt och kan skrika som en tokig om han inte får det.
Han är för övrigt världens bästa barn :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela