Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Varför inte?

Publicerad 2012-01-10 21:14:11 i Allmänt,

Varför skulle man gå runt och fundera på vilken frukt, grönsak eller rotfrukt som är den allra bästa? Varför skulle man lägga tid på detta? Varför inte, säger jag, och funderar ofta på detta. Väger för och nackdelar medan jag står i köket och lagar mat. Och detta är mina tankar kring den saken... om ni nu skulle undra. Och vi kör ingen dramatisk nedräkning utan börjar sonika på plats nummer ett.
Ja ni ser ju själva. På plats nummer ett kommer potatis. En fantastisk sak. Har ni sett Forrest Gump, när hans soldatpolare rabblar i oändlighet allt man kan göra med räkor? Sådan kan jag bli vad gäller potatis. Lyrisk. Koka den, steka den, baka den, pommes, klyftor, hasselbackspotatis, potatisgratäng, soppa and it goes on forever! :) Den är mycket mättande också. Potatisen - en underbar sak.
På andra plats kommer majs. Dels för att det är gott, men mest för att det också kan göras så mycket med. Kokas, kornen kan blandas med annan mat till sallader eller i grytor, majsbröd, majsgröt och inte att förglömma - popcorn.
Någon kanske tänker att, WTF kommer LÖK på tredjeplats?! Lök går ju inte ens att äta som den är...men jag älskar lök. Lök förhöjer smaken på nästan all mat. Stekt lök är helt underbart gott tillbehör till det mesta... och så kan man ju rosta den med om man känner för det. Löksås är det bästa jag vet. Ta löken och en potatis från förstaplatsen så kan du göra en soppa. Lök, me likes.
Meeen, löken är på delad tredjeplats... den delar tredjeplatsen med....
Kål, också på tredjeplats. Min make hatar kål mest av allt i hela världen, men jag älskar det. Kåldolmar, kålpudding..mmm. Blanda kål med rivna morrötter och köttfärs och soja så har du en supermumsig måltid. Kokt då alltså... inte rått. Och ja, när jag tänker efter så...
Vi slänger in moroten på en fjärdeplats. Morot är nyttigt och användbart. Gott i soppor, grytor och sallader. Gott att koka och att steka i ugn.
Femteplatsen får tomaten, men inte ensam. Femteplatsen delas med en till.. men det kommer sedan.. åter till tomaten. Tomat, gott och nyttigt. Det bästa med tomaten är att den kan transformera kött till mer än kött... ta köttfärssås och tillsätt passerad tomat och du har köttfärssås, ta stekta köttbitar och tillsätt krossad tomat och du har en gryta. Tomaten delar femteplatsen med något helt annat, nämligen..
Bananen. Denna hamnar på delad femteplats eftersom den är en så mättande frukt, som inte bara kan ätas som mellis utan även kan tillsättas i maträtter (även om det enligt mig är skitäckligt). Men främst får den platsen då det är den enda frukt som ger mättnadskänsla... kom igen, vem fan blir mätt av ett äpple? Sur mage får man av äpple, men inte fan blir man mätt.
Slutligen kommer en liten bubblare. Något som varken är frukt eller grönsak, men som tillsammans med en eller flera av de ovan skapar en måltid, speciellt om man adderar lite kött.
Buljong! Jag älskar det. Magi i en liten tärning. :)
Så det var allt. Sån är jag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela