Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Skillnaden på hat, kränkningar och annat skit

Publicerad 2012-12-15 19:37:27 i Allmänt,

Eftersom diskussionen blossat upp och det finns en viss liten risk att fler komme rin här och läser och undrar, "men du, om du nu ogillar näthat.. hur kan du då skriva att du tycker någons åsikter är blää?"... och jag inte gärna besvarar frågan tusen gånger så skall jag försöka klargöra min position.
 
Jag ogillar nätHAT och grova kränkningar på nätet. Att ha en annans åsikt och kanske uttrycka detta i starka ordalag för att förstärka HUR mycket man ogillar den åsikten har jag inget emot alls. I ett demokratiskt samhälle är det viktigt att allas åsikter får komma fram och att alla har rätt att ge sin respons på detta.
 
Exempel på saker jag anser oacceptabelt och som jag anser klassas som nätHAT:
 
"Människor som du borde inte få finnas. Jag hoppas du dör din jävla fitta"
"Du är en ful och fet hora"
"Jag hoppas att du blir våldtagen"
"Du är en jävla bög och jag hoppas någon mördar dig"
"Jag hoppas dina barn blir dödade"
"Hoppas socialen omhändertar dina barn"
"kan du inte bara ta livet av dig så världen slipper dig"
 

and so on... detta anser jag vara HAT. Sådant tycker jag INTE är ok.
 
Att däremot blir förbannad över någons åsikter så mycket att man kanske tar i lite väl mycket i stunden, som så här:
 
"Nu tycker jag att du är helt dum i huvudet"
"Den åsikten får mig att må illa"
"Jag vill fan bara gråta när jag läser sådant här"
"Blir så frustrerad att jag vill dunka huvudet i väggen"
"Hur kan man ha så satans fel och inte fatta det?"
 

Sådana saker är att "inte hålla med"... man hotar inte och man vill inte illa. Visst kan det vara så att någon känner sig kränkt och ledsen över att man verkligen inte håller med dem, men det kan jag faktiskt inte ta ansvar för. Jag kan ju inte vara tyst hela livet när jag läser saker jag tycker är helt fel bara för att den som skriver/säger det kan bli sårad. Hur bra hade det funkat i samhället. Om ingen sa emot SD för att de kan bli ledsna?
Och nu kommer väl någon hoppa i taket och tycka att jag anser att jag jämför en viss bloggerska med SD, men även om åsikterna inte är desamma så har båda fel i min värld och då anser jag att det är mitt rättighet att skriva det. 

Kommentarer

Postat av: Lina

Publicerad 2012-12-16 10:35:27

Hej igen, jag vill börja med att be dig om ursäkt. Har verkligen överreagerat och tyvärr var det dina inlägg som var de sista dropparna som fick det att rinna över. Har länge läst hatiska mail och kommentarer, och så var det någon som jag faktiskt kunde avkräva ett svar från. Jag menade inte alls att attackera dig men det blev helt enkelt för mycket för mig och det var du som fick ta smällen. Jag fick ett mail från den andra som kommenterat här, som berättade om att du näthatat mig. Jag gick då in med det synsättet när jag läste. Men jag håller med om att det kanske inte är näthat, men det var i alla fall oprovocerade otrevliga skriverier om mig. Jag lade det i kategorin näthatat på min blogg för att, som jag skrev, det ingår i samma debatt för mig. Ber om ursäkt och är väldigt ledsen för om du tagit illa upp. Lina.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela