Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Tankar om Lady Dahmer

Publicerad 2011-09-30 08:04:21 i Allmänt,

Lady Dahmer har en blogg för er som inte visste det, och jag brukade ogilla henne och helt förutfattat utgå från att hon var en sådan där galen extremfeminist. Men ju mer jag läser hennes blogg desto mer gillar jag henne. Desto mer tycker jag att hon är vettig, och mer än så. Klok till och med kanske.

Hon skrev bland annat detta, som jag instämmer i väldigt mycket.

Jag tycker inte om att använda ordet offer men vi är alla produkter av vår fostran, kultur, tid och samhälle. Produkter av vår tids normer och ideal. Jag, du, vi alla. Ingen är fri från socialiseringsprocessen.

Jag försöker att inte tänka i manligt och kvinnligt eftersom att det är sociala konstruktioner som bara begränsar. Jag tror inte på dem. Jag tror inte att vissa egenskaper är manliga och att vissa inte är det. Jag tror på mänskliga egenskaper. Thats it. Jag har PREFERENSER hos det manliga könet, men det är en annan sak. 

Men kvinnor (och män) FÅR tycka om rosa, glitter, smink, högklackat. De FÅR tycka om att baka och ta hand om barn. De FÅR vara mjuka, omhändertagande, väna och ljuva och allt som det som är kvinnligt innebär! Jag själv ju bär smink, färgar håret och klär mig i klänningar emellanåt. Jag har massvis med traditionella egenskaper och intressen och inte skäms jag för dem heller!

Att jag uppmanar normbrytande handlar heller inte om att skapa nya lika begränsande normer. Det handlar inte om att alla måste göra tvärtom och att ingen får vara traditionell eller stereotyp. Tvärtom. Bredda, inte byta. Bredda, inte ta bort. Tillåta hela spektrat. "Kvinnliga" kvinnor och "okvinnliga" kvinnor.

Jag har som sagt inga negativa åsikter kring kvinnor som tycker om det som är traditionellt kvinnligt. De får tycka om det! De FÅR vara stereotypa! Men det ska vara kul, inte ett måste för att må bra. Det är där problemet ligger; när kvinnor mår dåligt i sina egna kroppar för att de inte passar in i ett ideal eller för att de inte är tillräckligt idealiska.



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela