Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Forever after

Publicerad 2011-05-09 21:59:25 i Allmänt,

Jag funderar ibland över vad det är som gör att min och älsklingens relation är så okomplicerad, dvs vad det är som gör ett bra förhållande. Vi grälar nästan aldrig och om vi gör det så är det oftast att någon av oss, eller båda två, är riktigt trött och lackar ur för ingenting egentligen... och vid sådana tillfällen reder vi oftast ut det hela med en gång.

Som jag ser det så måste ett bra förhållande vara ett teamwork, för om bara en part försöker få det att vara så bra som möjligt så fungerar det inte. Om man till exempel tar hänsyn och omtanke - i ett bra förhållande skall man inte behöva vara självisk och bara tänka på sig själv, för om båda har den andres bästa för ögonen så finns det ju alltid någon som tar vara på ens intressen och man kan komma fram till medelvägar som är den bästa lösningen för båda. Men då gäller det ju såklart att båda är inne på samma spår, så inte den ena tänker på den andre och den andre bara tänker på sig själv.

Vänskap anser jag vara en av de allra viktigaste delarna. Man älskar ju (förhoppningsvis) alltid sin partner, men det är viktigare att man tycker om personen. Att man genuint anser den andre vara en bra människa. Jag tycker också det är viktigt att man kan ha kul ihop och att ens partner får en att tycka bra om sig själv.

Frihet och respekt är två saker som jag också anser måste finnas i en balans med varandra. Det vill säga att om man respekterar varandra och varandras känslor och åsikter så behöver man inte ha massa regler för vad man får och inte får göra, för då vill man inte göra något som man vet skulle såra den andre.

Kommunikation och öppenhet är ju självklart. Man berättar vad man känner och utgår inte från att den andre kan läsa tankar. Man tar upp saker som eventuellt stör en och försöker reda ut saker genom diskussion innan småsaker blir till stora saker. Att man är ärlig hör ju också till såklart.

Även om jag inte anser man skall ha massa regler och förbud så finns det några riktlinjer jag/vi lever efter som jag tycker är viktiga.
* Man reder alltid ut saker innan man skall sova för man skall aldrig lägga sig arg eller ledsen
* Man skall kunna säga förlåt och erkänna när man haft fel
* Man tar aldrig diskussioner kring något som stör en när andra är med (jag anser att det är respektlöst att försöka "sätta någon på plats" inför dennes vänner t.ex.)

Det viktigaste är nog dock att alltid jobba på det. Och då menar jag inte jobb som i ansträngande och påfrestande slit, utan bara att man aldrig kan ta för givet att det bara skall fungera utan att man har en pågående diskussion kring hur man vill ha det och hur man kan nå dit tillsammans.

Ja, sådär kärleksfullt filosoferande är jag nu strax innan läggdags. Natti natti världen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela