Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Nicos utveckling

Publicerad 2011-06-08 22:11:20 i Nytt på bebisfronten,

Tänkte dela med mig av hur Nicos utveckling gått framåt och var han befinner sig nu (utvecklingsmässigt alltså, för fysiskt så befinner han sig i sin säng).

Återanvändning av badbilden - because I love it :)

 

Mat och sömn

Om vi börjar med maten så ser det ut ungefär så här de flesta dagarna (våra rutiner är flexibla och kan skifta lite)

05.30-06.00 Beroende på när han vaknar 120 ml ersättning

08.00 Frukost med gröt och katrinplommonpuré

(Ibland en liten mellis mellan frukost och lunch med lite frukt eller en pyttemacka)

11.00 Lunch med "riktig" mat, ibland med efterrätt

13.00-14.00 Mellis, oftast banan

15.30 Middag med "riktig" mat samt efterrrätt

18.00 Kvällsmat med gröt

Han äter i princip allt och kan nu äta ganska stora bitar, men jag är lite feg och vågar inte ge speciellt stora bitar ändå. Ibland får han äta själv och sitta och plocka, men borde få det oftare... är jag som undviker det lite eftersom jag ogillar allt söl som blir - men skall skärpa mig. Han dricker vatten till maten, och kan dricka ur pipmugg eller riktig mugg/glas men får för det mesta ur nappflaska eftersom han helst dricker ur den och får i sig mer då.

 

Sömnen ser ju lite olika ut beroende på om han har en bra eller dålig period. När det fungerar bra så sover han oftast 18-06 och om man har tur kan han somna om och sova till 08. Om han inte somnar om så brukar han ta sin första lur efter frukosten vid 08.30, annars blir den efter lunch runt 11.30. Hans eftermiddagslur sker oftast runt 14.

De sämre perioderna vaknar han 04.30 eller 05 och vägrar sova på dagen helt, möjligtvis att han tar en lur mitt på dagen. Han är dock inte redo för att bara ha en sovstund på dagen eftersom han är ett grinigt vrak hela dagen om han inte sover mer än så.

Talet

Han säger främst mamma och pappa. Han kan säga andra ord, men det sker ytterst sällan och de flesta andra ord har han sagt en gång och inte mer (t.ex. napp, lampa, strumpa). Härom dagen sa han "hopp" när vi hjälpte honom att hoppa i sängen. De flesta ord är nog dock enbart att han härmar något han precis hört, mamma och pappa använder han dock för att benämna oss och säger det till "rätt" person.

I övrigt kan han göra hur mycket ljud som helst och "pratar" på sitt eget sätt ibland oavbrutet. Han har små hittepå-ord och ibland låter det som han talar arabiska eller något. Han har specifika ljud som betyder olika saker, som t.ex. titta eller katt. Han gillar även att morra och låta som ett monster. Ibland kan han även sitta och sjunga eller gnola jättelänge för sig själv.

Man märker dock tydligt att han förstår väldigt mycket mer än han kan säga.

 

Fysisk aktivitet och övrigt

Han kan krypa men ålar nästan enbart hemma eftersom vårt golv är så halt. Om han är på gräs eller liknande så kryper han riktigt. han har också lärt sig att ducka för att kunna krypa under låga möbler.

Han kan ställa sig upp mot möbler och gå utefter möbler. De senaste dagarna har han även lärt sig att ta sig ner till sittande från stående. Han går om man håller hans händer eller om han håller i gåvagnen, men han går som ett litet fyllo.

Han tycker nu äntligen om att bada. Hans favoritsak att lyssna/se på är fortfarande sjörövarfabbe. Han tycker mycket om att bläddra i böcker och kan sitta själv på golvet och titta i olika små böcker, men hans favorit är en djurbok med ljud till bilderna. Han älskar även de barnappar jag har på min iPhone och kan sitta och pilla med den i evigheter. Han anser dock att telefonen är hans så han gråter och skriker varje gång jag pratar i den :/

Han har börjat öppna lådor och skåp, mindre kul.

Finns säkert massor mer jag borde berätta men nu blev jag trött så nu får det vara nog :)

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela