Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

När ändamålen inte helgar medlen

Publicerad 2011-02-02 20:56:08 i Åsikter,

Tittade lite på Vetenskapens värld förut men fick stänga av för blev så illa berörd. Det handlade om psykologiska experiment. Har läst om dem under min utbildning och tyckte även då de var hemska, men nu såg jag videodokumentationen från experimenten och det gjorde det hela bara helt vidrigt.

Det jag talar om är dels experimenten gjorda på baby Albert 1920 av Watson. Denna 9 månader gamla bebis skrämdes och gjordes illa på olika sätt för att man skulle studera hur snabbt han lärde sig att vara rädd för saker (kort sammanfattat). Att göra så mot ett litet barn... så hemskt.

Ännu vidrigare är dock de andra experimenten jag syftar på vilka är de då man tog en liten apbebis från sin mamma och satte den i en bur tillsammans med två kontgjorda "mammor" för att se vilken den valde: den av ståltråd som erbjöd mat eller den mjuka mamman som inte gav mat. Att se denna lilla unge klamra sig fast vid den tygklädda låtsasmamman av längtan efter närhet... det gör ont i ens hjärta... och man vill spöa skiten ur de människor som urförde dessa experiment.

Tänk så mycket vi vet idag på grund av massa omänskliga experiment som gjordes för många, många år sedan. Tänk på all kunskap som man fick av de tester som genomfördes på koncentrationslägerfångar. Kunskap är viktig, men jag skulle hellre inte veta... I vissa fall helgar inte ändamålet medlen.

Kommentarer

Postat av: Tess

Publicerad 2011-02-02 23:55:01

Vi fick se en del sådana filmer då jag pluggade psykologi. Verkligen fruktansvärt vad man fick göra och fortfarande gör! Jag är för forskning utan djurförsök.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela