Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

På internet kan man bete sig hur som helst

Publicerad 2011-04-04 12:55:32 i Allmänt,

Jag har tidigare tagit upp att jag stör mig på hur människor anser att man kan bete sig hur som helst på nätet, och skriva vad som helst. I skydd bakom en dator fördömer man friskt och tvekar inte att hoppa på andra och ibland även skriva riktigt elaka kommentarer. Om man har en blogg är tydligen den utbredda uppfattningen att man då får tåla vilka påhopp som helst. Skälet tycks vara att man då "valt att offentligt dela med sig". Gäller samma sak i verkligheten? Om någon har på sig kläder offentligt som jag inte gillar har jag då rätt att gå fram till den personen och säga "Hur fan kan du ha på dig det där?"... och så skall det anses vara ok eftersom personen faktiskt sjäv valt att ha dessa kläder på sig till allmän beskådan?

Personer som kritiserar på detta sätt anser också att de har rätt till detta eftersom de har rätt att tycka vad de vill och uttrycka sin åsikt. Jag kan känna att man visst har rätt att tycka vad man vill, men att man kanske bör tänka till kring hur man uttrycker denna, om man har all information och om det är något man måste göra i alla lägen.
Lustigt nog så tål sällan dessa människor att man säger emot dem heller. De har rätt till sin åsikt, men denna åsikt skall stå oemotsagd. Andra människor har tydligen inte rätt till sin åsikt.
Om man säger emot blir de arga och då går de gärna till personanrepp. Kanske eftersom denna typen av människor ofta väljer att tolka det man skriver som väldigt elakt oavsett hur man försöker formulera sig på ett civilicerat sätt. Kanske utgår de från att alla andra är lika benägna till att vilja såra andra som de själva är?

Och om man skulle... oh så hemskt... välja att faktiskt kommentera det de skrivit genom att kommentera på deras blogg då blir det ramaskri, för det där med att man får tåla kritik om man har en blogg gäller tydligen inte deras egen. Dubbelmoral på hög nivå.

Människor utgår alldeles för sällan ifrån hur de själva skulle reagera om det var de som fick kommentaren de just skrev till någon annan, och de tycks ständigt glömma att bakom det där blogginlägget de läste så finns en riktig person, en människa med känslor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela