Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Ord 2

Publicerad 2011-04-08 20:49:34 i Allmänt,

Efter mitt senaste inlägg om ord och uttryck så diskuterade jag detta med min mamma (som för övrigt hoppas att alla nu inte tror att hon är en knäpp människa... kan intyga att det är hon inte... eller jo det är hon, men på ett bra sätt... som jag..hehe). Vi kom då in på uttrycket "skita i det blå skåpet", ett uttryck jag tycker är vansinnigt lustigt.

Var tvungen att googla ordets ursprung och tydligen tror man att det kommer av att man förr ofta hade ett blått finskåp med linne, finporslin och sådant i... och om någon skulle skita i det skåpet så skulle "man verkligen gå över gränsen"... haha.. jag tyckte det var kul formulerat av dem. Skita i skåpet - nu har du gått över gränsen! :)

Det hade dock varit spännande att ta del av historien om när uttrycket myntades för första gången. Den gången det skets, så att säga. Kanske var det ungefär så här det gick till:

Ja låt mig tänka efter. Det var runt jul 1728 och Sven kom över för en liten sup. Men han kan ju inte hantera spriten den karln. Började bete sig och ställa till oreda. Han välte stolar och höjde rösten. Ja det var rent fasligt hur han betedde sig. Men sedan, kan ni tänka er, så öppnar han det blå skåpet och till vår förskräckelse så sätter han sig... och skiter! Ja då sa jag till honom: Nu du Sven, nu har du gått över gränsen."

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela