Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Att natta en bebis

Publicerad 2010-11-24 06:55:36 i Nytt på bebisfronten,

Kan ju börja med att uppdatera sedan igår. Blev ingen datortid efter det att vi kom hem efter läkarbesöket... men allt är ok :). Läkaren sa att vi nog haft oturen att vaccineringen och dess biverkningar sammanföll med en lättare förkylning och en utvecklings-/tillväxtfas. Lite allt på en gång alltså. Därför är lillen tröttare och mer gnällig än vanligt.

Detta fick vi verkligen erfara när vi kom hem igår. Nico var trött med en gång men ville inte alls sova så han fick sitta i babysittern och titta på medan vi lagade mat. Han blev mer och mer gnällig men alla försök att närma sig sängen resulterade i total hysteri. När maten väl var klar var situationen hopplös. Det gick inte att äta alls. Hade vi Nico med oss satt han och smågrät, knorrade och man såg verkligen hur supertrött han var, men när vi försökte lägga honom gallskrek han, rev mig så jag blödde och betedde sig som om han var utsatt för mordförsök.

Jag bestämde mig dock för att inte ge mig och tog till allt i min arsenal och lyckades tillslut genom följande strategi (och med Hampus sittande bredvid som moraliskt stöd).

Hur man nattar en skogstokig bebis - steg för steg :)

Steg 1.
Ner med Nico i sängen i bekväm ställning, i med napp och filt på.
Vi hade redan innan sett till att han var mätt, hade ny blöja och lät honom sova enbart i t-shirt för att slippa obekväma kläder och då hans rum var ganska varmt.
Bara nattlampan tänd.
Nico var i detta läget fortfarande helt skogstokig. Kastade sig fram och tillbaka och skrek som om han var under tortyr.

Steg 2.
På med Colours of the wind på CD-spelaren på ganska hög volym för att distrahera honom.
Sedan till det trixiga. Han vill ha min hand hos sig, men han vill inte se mig - och han vill ha min hand i sitt ansikte men mina fingrar får inte röra honom...haha.. Så, jag fick sitta så långt bort från honom som jag kunde och sträcka handen till hans ansikte och sträcka överkroppen åt andra hållet så han inte kunde se min kropp. Sedan fick jag lägga handen på hans kind men flexa handen så mycket jag kunde så att mina fingrar nuddade så lite som möjligt.

I detta läget började han lugna ner sig. Låg stilla fast smågnällde fortfarande och höll fast min hand hårt, hårt med sina små händer.

Steg 3.
Hampus fick stegvis sänka volymen på musiken tills det var helt tyst i rummet. Detta skedde under loppet av ca 5-10 minuter.
När det blivit helt tyst satt jag kvar med handen tills jag var säker på att Nico faktiskt somnat. Jag kunde höra att hans andning var lugnare och han försökte inte hålla fast min hand om jag rörde försiktigt på den.
I detta läge kunde jag då sakta och mycket försiktigt lirka ut min hand från hans grepp och ersätta den med gosefilten för att sedan smyga ut ur rummet.

Sedan kunde vi äntligen njuta av vår lasange - och av tystnaden.

Jobbigt nog vaknade Nico och ville ha sitt nattmål redan innan midnatt, vilket innebar att han ville äta igen vid 4. Han somnade om efter det men har sovit oroligt så jag måste gå in till honom och ge tillbaka nappen ungefär var tionde minut = jag får inte sova. Så nu sitter jag här... dödstrött med huvudvärk.
Tycker mig höra att han är lite mer snuvig idag så får kanske spola hans lilla näsa lite sen.

Skönt nog fick vi i alla fall köpt pellets i Stenungsund igår. Något dyrare än i Uddevalla, men så kan vi vara hemma och ta det lugnt idag.

Kommentarer

Postat av: Belliz

Publicerad 2010-11-25 20:54:13

Bra jobbat! Det gäller att va uppfinningsrik som förälder! Tråkigt att han inte mår bra lille Nico. Känner igen det där med orolig sömn och stoppa in nappen hela tiden.. Robin har sin första förkylning nu. I vanliga fall somnar han så lätt, men inte nu, kommer inte till ro och sen sover han oroligt och man måste peta in nappen, hela natten höll vi på i natt, trött blir man!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela