Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Den där Försäkringskassan

Publicerad 2010-12-20 08:31:17 i Allmänt,

Just nu pågår i mammagruppen en diskussion kring föräldraförsäkringen och föräldraledigheten. Jag kan inte delta i denna för jag fattar ingenting... Spelar ingen roll hur mycket jag läst om denna och försökt sätta mig in för det är fanimej det krångligaste som finns. Hade behövt Föräldraförsäkringen for dummies, eller nej, Föräldraförsäkringen for retards snarare.

Vad jag fattat är att man har ett visst antal föräldradagar att ta ut, varav 60 är reserverade för mamman, 60 för pappan och resten kan man dela på hur man vill. Sedan har man en del dyra dagar som baseras på ens tidigare inomst och en del skitdagar som bara ger ynkliga 180 spänn om dagen som man skall skatta på typ.

Förutom detta finns det tydligen regler för när man får ta ut vilka dagar och hur många dagar man får/måste ta ut under olika perioder.

Jag vill vara hemma 1,5 år... minst... med Nico. Jag växte upp med min mamma hemma och gick aldrig på dagis och att lämna Nico på dagis ger mig ångest. Dock måste jag just nu ta ut 7 dagar i veckan för vår ekonomis skull vilket innebär att dagarna inte kommer räcka speciellt länge. Måste skaffa ett extrajobb eller så.

Varför kunde man inte bara göra så att man sa att "ok du har fått ett barn. Här får du en stor klumpsumma pengar som du kan förvalta hur fan du vill så att du kan vara hemma med din unge". Inga tiotusen regler om att man inte får vara hemma samtidigt etc. etc.

Blääää för FK, som man dessutom inte kan fråga någonting eftersom de har telefonköer i timmar och är svårare att få tag på än USAs president typ.

Kommentarer

Postat av: sofia

Publicerad 2010-12-20 11:09:09

jaa du den där jääävla Fk man orkar inte ens tänka påt. fattar inte hur folk kan ta ut 3 dagar i veckan, är deras karlar miljonärer eller har dom gratis boende? :S

Postat av: Tess

Publicerad 2010-12-20 20:57:29

Ja, jag fattar inte så mycket jag heller :-/ Håller med dig om dagis! Ska försöka hålla Connor därifrån så länge som det går. Helst ända tills han är 6 år :-) Apropå skitdagar... i och med att jag blev sjuk under graviditeten och innan det haft halvt sjukbidrag (som jag blev utkastad...erhm...omförsäkrad från i december ifjol) och pluggat halvtid så har jag endast dessa skitdagar att ta ut.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela