Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Ett boktips - eller mer ett måste

Publicerad 2016-01-02 21:47:58 i Allmänt,

Jag minns när jag var någonstans i tidiga tonåren och fick den samlade Sagan om ringen-triologin i julklapp och sedan gick runt på varje släktmiddag med denna under armen och inte deltog i en enda konversation utan bara satte mig i ett hörn och läste och läste tills jag läst klart hela tegelstenen. Det var en slags magisk känsla av att helt försvinna in i en annan värld. 
 
Riktigt den magin återupplevde jag inte nu, men det var nära. Neal Stephensons Seveneves med sina 850 sidor är också en riktig tegelsten och har burits runt i en påse vart jag än gått de senaste fyra dagarna, och nu har jag äntligen läst klart den. 
 
Jag läste den på engelska och även om den språkligen i sig inte är så svår att ta sig igenom så är det många och långa passage med tekniska saker som bland annat rör hur vissa rymdfarkoster är konstruerade och fungerar, samt en del politik och "historia". Personligen tycker jag ju mest om de mer psykologiska aspekterna och mellanmänskliga relationer, för sådan är jag, och även detta finns det en hel del av. 
 
Boken har en del twistar och vändningar som gör att jag inte kan skriva alltför mycket om handlingen utan att förstöra, men eftersom första meningen i boken förklarar att månen exploderar så kan jag avslöja så mycket som att det är en katastrofberättelse av stora mått. 
Den innehåller både delar som måste ha inneburit en hel del kunskapsinhämtande om reella förhållanden inom många olika områden från författarens sida  samt delar som inneburit en hel del fantasi och spekulation från densamme. 
Jag vet att vissa jag känner gillar den mer faktabaserade delen bättre, medan jag måste säga att jag tycker om den mer fantasifulla delen då den erbjuder "en annan värld" på ett sätt jag uppskattar. 
 
Om man läst några av mina tidigare omdömen av böcker så vet man också att jag är ett stort fan av författare som dels har skrivit något originellt och dels gjort omfattande bakgrundsarbete där det känns som om de skapat en komplett värld som man får ta del av - och så är verkligen fallet i detta verk. Den är genomtänkt, genomarbetad och säger väldigt mycket på många olika plan. Det är en bok som skulle kunna analyseras ur väldigt många olika synvinklar; feministiskt, psykologiskt, etiskt.... och så vidare. 
Kvinnor står på många sätt i fokus av boken och den har också med aspekter som gör att man inser att författaren haft med olika etniciteter och olika sexuella läggningar i tankarna när han skrivit boken och försökt vara inkluderande på många olika plan... även då den också speglar den värld vi lever i med de brister som det innebär. 
 
Jag kan förstå att boken var slutsåld överallt för den är, enligt mig, ett mästerverk. Om man över huvudtaget kan uppskatta böcker inom denna genre (sci fi/ katastrof) bör man verkligen läsa den. Och även om man inte vanligtvis tycker om denna genre så tycker jag den skall läsas som en blivande modern skönlitterär klassiker (en nutida Aniara?) då den innehåller så många delar som handlar om mänskligheten i sig. 
 
Rekommenderas!!
(Tack min kära make för att jag fick den av dig <3 )
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela