Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

De Underkända

Publicerad 2015-10-02 19:05:05 i Allmänt,

De underkända, är Hjorth/Rosenfeldts femte bok i deras bokserie om Rikskriminalens team. Som vanligt är den briljant enligt mig. Med tanke på att Rosenfeldt även ligger bakom serien Bron så är han i mitt tycke Sveriges bästa kriminalförfattare. 
 
Jag anser också att böckerna i denna serie blir bättre och bättre, eller kanske är det bara så att jag engagerar mig mer i historierna ju mer jag lär känna karaktärerna.
En sak jag tycker om med just dessa karaktärer är att författarna inte följer en stereotyp mall (som tyvärr många deckarförfattare gör) utan deras karaktärer känns originella och deras historia kan ta oväntade svängar och överraska. De utvecklas samtidigt som de är sina grundpersonligheter trogna.
 
Vad gäller själva storyn så är den som vanligt spännande och väl genomtänkt. Det är svårt att lägga ifrån sig boken innan allt fått sin upplösning.
I övrigt vill jag inte avslöja så mycket om handlingen men jag tyckte verkligen om den då jag gillar det lite udda och morbida.
 
Om man skall se ur ett genusperspektiv så är det nästan lika många män som kvinnor i  teamet och båda kvinnorna är självständiga och handlingskraftiga personer som inte känns stereotypa. Dock kanske männen kan anses vara mer könsstereotypa vilket är lite synd.
Boken är heteronormativ i huvudsak och i teamet ingår inga andra etniciteter än "vita svenskar".
 
Om man gillar deckare rekommenderar jag dock boken starkt, hela serien för den delen, och längtar redan efter nästa bok. Under tiden får jag se på nya säsongen av Bron.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela