Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Barnspel 3

Publicerad 2015-12-24 20:40:08 i Allmänt,

 
Idag fick Nico i julkapp av sin morbror, hans färstmö och sin kusin spelet Lilla tjuv och polis
Jag har själv aldrig spelat vanliga Tjuv och polis, men detta är junior-versionen. Det kan spelas av 2-4 personer från 4 år.
 
Nico ville givetvis spela det med en gång så vi testade.
Själva kartongen är även spelplanen vilket jag tycker var praktiskt. Bara man ser till att den inte trampas på. 
Det finns sedan fyra fängelser i olika färger med en tillhörande polis i samma färg, samt en mängd tjuvar.
Under varje tjuv finns en klisterlapp, varav ca en fjärdel är blanka och resterande har tjuvgods på sig.
 
Tjuvarna placeras ut i fyra fält och poliserna (spelarna) slår en tärning (1-3) och går på en bana runt dessa fält. Där man hamnat får man sedan vända och titta under en av tjuvarna i det fältet och om denna har tjuvgods på sig får man sätta den i finkan. När man slår tärningen kan man också antingen få en stjärna, då får man titta under två tjuvar, eller en bov, och det innebär att en av ens tjuvar rymmet. 
Den polis som först får fem tjuvar i sitt fängelse vinner.
 
För ett barn är spelet väldigt spännande och roligt. Det innebär också ett tränandet av minnet då man får försöka komma ihåg vilka tjuvar man redan tittat under samt vart förrymda tjuvar står så man kan haffa dem igen. 
 
Det går relativt snabbt att spela en omgång vilket är bra då barnet inte hinner tröttna och man istället kan spela fler gånger om man vill. Nico hade lite svårt att hantera att förlora och det faktum att han kanske var tvungen att släppa en tjuv fri första gången vi spelade, men sedan gick det lite bättre. 
Han tyckte verkligen om det och vi har redan hunnit spela det ett antal gånger.
 
Ett väldigt roligt spel som hade regler som var enkla för ett barn att förstå. Rekommenderas verkligen. Min enda oro är att man skall slarva bort tjuvar då det var så många, men Nico har börjat lära sig att alltid plocka ihop spel efter sig för att undvika att saker försvinner så det skall nog gå bra.
 
Är väldigt nöjd med vår lilla spelsamling hittills så alla spel varit väldigt bra för ett barn i Nicos ålder och vi kan ha väldigt roliga spelstunder tillsammans. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela