Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Ilskan över barnkläder - igen

Publicerad 2014-05-02 17:30:25 i Allmänt,

Jag vet att det tjatas en del om det, inte minst tjatar jag om det en hel del - och jag VET att folk har en tendens att få intrycket av att man då anser att barnkläder är den största och viktigaste genusfrågan (och den ÄR viktig, för det handlar om så mycket mer än kläder) - men jag MÅSTE ta upp det för det gör mig galen.
 
Idag skulle jag åka och handla lite trevliga vårkläder till sonen som växt ut nästan allt han äger och har. Eftersom jag bor på en liten ort finns inte världens största utbud av affärer med barnkläder utan jag får handla mest på Lindex och KappAhl. Inga problem tänkte jag då i alla fall KappAhl brukar ha ett bra basutbud av t-shirts i trevliga färger.
 
Men ICKE. Inne på KappAhl hittade jag ett par gröna shorts och mamma köpte två tröjor till Nico. I övrigt var nästan alla kläder som riktade sig till pojkar i mörka trista färger eller fulla med fula tryck föreställandes bilar eller angry birds (hur många treåringar vet ens vad fan angry birds är?) Hittade absolut inget av de trevliga färgglada baskläderna de brukar ha. Kläderna som riktade sig till tjejer var ingenting som föll mig i smaken heller. Inte heller de hade så mycket rolig färg eller så var de i min smak "för feminina" (det är ju något man kanske kan kritisera hos mig men jag köper inte kläder med volanger och spets och sådant om han själv inte ber om det, och han har tillräckligt mycket kläder med puffärm nu).
 
Så jag gick in på Lindex. De brukar ju också ha ett basutbud med ganska fina färger, även om de irriterande nog delat upp det i tjej- och killavdelning. Men på pojkavdelningen fanns enbart trista mörka murriga färger som inte kändes vår över huvudtaget. Så gick till tjejavdelningen där jag hittade ett par turkosa mjukbyxor (och insåg att de gör tjejernas byxor i mjukare tyg...? Why?) och två randiga långärmade tröjor i härliga färger. Kortärmat kunde jag glömma då allt på Lindex tjejavdelning har puffärm och sådant.
 
Som tur var hade jag hittat ett par lila och ett par aprikosa byxor på Göksäter innan också så blev en liten vårgarderob i alla fall.
Men fasen vad sur man blir när det är så omöjligt för affärerna att ha pojkkläder i trevliga färger.. och att barnkläder inte kan få vara just färgglada härliga barnkläder utan skall vara "tuffa". Blää.
Nico var lite besviken också eftersom han ville ha Bamse-hängslebyxor vilket inte fanns.
 
Så här såg klädhögen ut efteråt i alla fall:

 

Kommentarer

Postat av: Hans Odeberg

Publicerad 2014-05-02 19:46:49

Här kan nog vi gamla konservativa gubbar gå med och skandera i samma tåg. Jag har en blond 9-årig grabb som ser väldigt bra ut i ljusa färger, och trivs i det också. Men han lärde sig redan på dagis att grabbar inte går in på den rosa avdelningen, och på pojkavdelningen hänger inga sådana kläder.

På Disneyland häromåret fick han syn på en glittrig Kalle Anka-tröja, som bara skriker "flickavdelningen", men där låg den huller om buller med allt annat. Han älskar den tröjan, plockar den direkt ur tvättkorgen. Men här hemma hade han aldrig hittat den, då den hade legat gömd djupt inne på fientligt territorium.

Man får väl hoppas att fler frågar efter ljusare kläder. Ett någorlunda rationellt fungerande företag borde fatta vinken så småningom att det finns en nisch att fylla.

Svar: Ja det är ju det som är så synd. Att affärerna styr barnen mot de kläder de anser passande för ett visst kön. Dröjer ju inte länge innan de är medvetna om det där med olika avdelningar heller. Som tur är är sonen såpass liten att han inte har någon uppfattning om tjej- eller killkläder alls. han tycker mest om fina färger :)
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela