Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Motsättningar

Publicerad 2013-06-28 16:16:43 i Allmänt,

Något man som feminist ofta får höra är att vi automatiskt skulle bli lite tråkigare eftersom vi analyserar och "måste hålla på". Anita på Feminist Frequency har ju dock försökt förklara för alla som kritiserar (och mordhotar och så vidare) henne att hon faktiskt kan spela och uppskatta spel för vad de är samtidigt som hon kan göra en kritisk analys av dem.
 
Denna motsättning, om man nu kan kalla det en motsättning, upplevde jag igår. Jag och maken såg filmen Olympus has fallen. En film om hur terrorister attackerar Vita huset. Utan att spoila för mycket kan jag ju säga att den hade kunnat ha samma text på fodralet som en B-film jag såg i den lokala mataffären för ett tag sedan: Innehåller mycket explosioner. För det gjorde den. Det exploderade och sköts större delen av filmen. Dessutom innehöll filmen en överhängande majoritet av män. Jag tror jag kan påminna mig en tre kvinnor som får vara med några minuter var innan de dör samt tre kvinnor med någorlunda stora roller. En svart kvinna i hög politisk position, en kvinnlig vice president som ändå är rätt strong samt en kvinnlig sjuksköterska som är lite ledsen ofta. Fokus i filmen är dock främst män, och det finns både vita, svarta och asiatiska. Så där fick de i alla fall med lite av varje.
 
Annars är det typiskt USA med att män är hårda, kvinnor mjuka... och ett tema som upprepas två gånger bara i filmens inledning är att män inte lyssnar på vad kvinnor säger utan tänker på annat medan de pratar.
 
Så vad tycker jag om filmen? Om man gillar de gamla Die Hard- filmerna (den senaste är ju usel att man nästan dör) så är denna filmen helt klart sevärd. Jag tyckte den var riktigt underhållande och det hände något hela tiden. En typisk film som egentligen har ett ganska klent, dåligt och klyschigt manus men som ändå blir intressant att titta på genom att den är snyggt gjord, man har med mycket kända skådisar och massor av actioneffekter. Om man är amerikan så tycker man säkert om den extremt påtagliga usa-patriotismen som finns med också. Liksom Pearl Harbor har de en effektfull "flaggan faller"-scen.. haha.
Man tar inte filmen på allvar men man har kul medan man ser den. Så kan man säga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela