Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Duktighetsdiskussionen

Publicerad 2013-04-14 19:22:33 i Allmänt,

Den återkommer ofta nu för tiden, duktighetsdiskussionen, när man pratar om barnuppfostran. Det där med om det är ok eller inte ok att säga till dina barn att de är duktiga.
Vi har pratat om det en hel del på föräldrakursen och det menas då att för att bygga upp en stark självkänsla hos ett barn så måste de få känna att de duger som de är, och har ett värde, oavsett prestation. Om man då hela tiden talar om för sitt barn att det är duktigt så fort de gör något (målar, tar på skor, städar, gungar and so on) så lägger man in en värdering som gör att barnet känner att det måste åstadkomma något. Istället för att värdera skall man då ställa frågor, ge lustfyllda kommentarer (som, vad kul du verkar ha) och likande.
 
Jag känner mig kluven, eller mer mitt emellan. För jag instämmer i att man inte skall kasta ur sig "vad duktig du är" i tid och otid. Om man kan åka rutschkana är man liksom inte duktig för det kan vem som helst i princip och om man målar skall man ha kul och inte vara duktig. Så visst, man bör vara selektiv med sitt duktigande och framför allt bör man ge kärlek och uppmärksamhet även när inget presteras så att att barnet vet att det älskas oavsett vilket.
Dock kan jag känna att viljan att prestera och viljan att vara andra till lags är nyttigt, kanske nödvändigt, i lagoma doser. Det handlar ju om en socialiseringsprocess det där att lära sig att om jag är snäll och hjälper andra så hjälper de mig. Att lära sig att man kan bete sig hur som helst utan konsekvens och att om man gör bra saker eller dåliga saker har exakt samma effekt kan ju inte vara så bra. Nu drar jag det naturligtvis till sin spets, och jag vet ju att ingen förälder är så, men ni fattar kanske vad jag menar?
 
Och kommer man så långt i livet om man saknar lusten och motivationen att prestera. Oftast presterar vi väl för att vi vill få bekräftelse och känna oss duktiga? Presterar vi lika väl annars? Ja kanske inom det vi finner kul, men inom andra områden?
Nu säger jag inte att det är så, eller att det inte är så, jag vet helt enkelt inte... så funderar lite på det. Ibland ÄR man liksom duktig och då tycker jag man kan få höra det.

Kommentarer

Postat av: Lotta

Publicerad 2013-04-14 20:29:49

Håller helt med! Blir så himla trött på dessa "trender", precis som att ETT ord skulle ha betydelse för självkänslan och prestationsångesten hit eller dit. Näe! Det är precis som med lärstilar. VEM lär sig bäst av bara en sorts inlärning? Vi behöver variation! ALLA behöver det. Som du skriver och som jag kommenterade tidigare på bloggen - vi kommer få odrägliga vuxna om allt ska drivas av lust. Lite plikt är aldrig fel. Med balans förstås. Så tycker jag.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela