Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Bieber-fans och fotbollsälskare

Publicerad 2013-04-27 19:52:56 i Allmänt,

Just nu skrivs det på en del bloggar och tidningar, bland annat DN, om att man ogillar att man hånar Bieberfans när man inte gör det samma vad gäller t.ex. män som älskar Zlatan. Man anser att man kan se en tydlig trend vad gäller att unga flickors idoldyrkan ses ner på, skrattas åt, medan unga pojkars idoldyrkan ses som helt normal. Jag ser vad de menar och håller med om att det nog är så det ser ut - dock håller jag inte med om slutsatsen att man skall anse denna fixering och ohämmade hyllning av idoler som helt ok.
 
Oavsett om man är kille eller tjej så ser jag inte hur sådan galenskap kan vara sund och önskvärd. Då talar jag både om de som älskar Bieber eller nån i Twilight så till den grad att man skär sig i armarna om idolen hamnar i trubbel (det obehagliga fenomenet cut-for-Bieber) eller blir hysterisk om någon talar illa om denna samt om de som misshandlar supportrar av en annan klubb och liknande.
Idoldyrkan är inte rationell, inte objektiv eller verklighetsförankrad. Den får ungdomar att må dåligt över något som inte är verkligt, att kanske acceptera saker som inte är sunda och bygga upp bilden av ett ideal som egentligen inte finns.
 
Det är den sortens blinda idoldyrkan som gör att man kan bära tröjor med bilder av män som våldtagit eller gå på konserter med män som misshandlat sin partner.
 
Sedan anser jag inte att håna människor är rätt väg att gå, men att tala med ungdomar av båda kön om idoler och det faktum att de också är människor med fel och brister, och att man inte skall acceptera saker som är fel bara för att de görs av någon som är känd.
Jag vill få bort detta ytliga kändisdyrkande, oavsett kön på den som dyrkar.
 

Kommentarer

Postat av: SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma

Publicerad 2013-05-03 12:19:13

Bra skrivet! Rackarns att jag inte läst detta innan. Men nu följer jag dig på bloglovin, så nu ska jag nog inte missa något :-)

Jag känner själv igen den där idoldyrkan som verkligen skapar enorm stress. Men det är också en del av identitetsskapandet när man är ung... eller tänker jag så bara för att jag själv var så fast i min idoldyrkan när jag var tonåring? Ja, förmodligen.

Uppmaningen du ger att prata med tonåringar om att det handlar om helt vanliga människor tycker jag är jättebra! Ska ta upp det med eleverna någon gång.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela