Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Fantasylitteratur

Publicerad 2014-02-21 14:58:35 i Allmänt,

Efter att ha sovit som en stock i något mer än en timma så vaknade jag nu utsövd och skulle bara vilja sova mer. Måste dock röja undan lite innan jag hämtar sonen.
Eftersom vi var inte lite på datorspel förut och därmed var inne och tassade i nördkulturen så tänkte jag passa på att dela med mig av en liten uppsats jag skrev då jag läste en universitetskurs i fantasylitteratur för några år sen (en av de kanske minst användbara universitetskurser jag läst, men kul).
 
Jag valde att skriva om sexualitet och könsstereotyper inom fantasy, men är alltså en mindre analys av elva böcker som valdes slumpmässigt, och inget man kan dra några egentligen slutsatser kring även om det är lite intressant.

De böcker jag läste var:

A Game of Thrones – George R.R. Martin

Farornas väg (The wheel of time)  – Robert Jordan

Drakväktare ( swedish book) – Andreas Roman

Vargbroder (Royal Assassin) – Robin Hobb (eg. Margaret Astrid Lindholm Ogden)

Maras Hämnd (Daughter of the empire) – Raymond Feist och Janny Wurts

Ondvinter (swedish book) – Anders Björkelid

Äldre gudar (The elder gods) – David och Leigh Eddings

Silverdolken (Daggerspell) – Katherine Kerr

Cirkeln (swedish book) – Mats Strandberg och Sara Bergman Elfgren

Nattpatrullen (Night watch) – Sergej Lukjanenko

Kushiel´s Avatar – Jacqueline Carey

 

Och vad jag kom fram till var:

Det jag har kundese i min granskning av litteraturen är att sex i någon grad förekom i nästan två tredjedelar av böckerna och det var ungefär lika många män som kvinnor som berörde ämnet. Jag kunde inte se någon större skillnad i frekvensen av sex mellan äldre och nyare böcker. Eftersom jag enbart läste två böcker i subgenren nutidsfantasy så var det svårt att dra några slutsatser, men sex förekom i båda de böckerna, samma sak gäller att sex förekom i två av tre böcker som var skrivna av svenska författare. Den tredje svenska boken hade främst barn som målgrupp vilket kanske kan förklara avsaknaden av sexualitet. I nästan hälften av de böcker som hade med sex och sexualitet så skildrades kvinnan som mer passiv i sexuella situationer och fokus var främst på mannens njutning. Mäns sexualitet beskrevs mer i aggressiva och lite farliga termer.

 När jag skulle titta på hur könsstereotypt böckerna var skrivna så var det lite svårare med hur jag skulle tolka. Vissa kunde t.ex. ha en stark kvinna som huvudkaraktär medan resten av samhället i boken var överhängande könsstereotypt. Om man dock räknade med gränsfallen så var det mer än två tredjedelar som skrev könsstereotypt, men med en lite snällare tolkning så var det ungefär hälften. Som jag skrev innan så var det svårt att dra slutsatser kring svenska författare och kring nutidsfantasy på grund av det begränsade antalet böcker, men alla de svenska böckerna och båda i subgenren nutidsfantasy var relativt fria från stereotyper. Jag skulle även kunna säga mig se ett mönster av att nyare böcker är mindre könsstereoypa. I min granskning kunde jag inte se att kvinnor skulle skriva mindre könsstereotypt än män.

 

I nästan hälften av böckerna utspelade sig handlingen i ett samhälle med feodala drag där ”män har yrken och kvinnor har sysslor”. Jag kan förstå att det råder blandade åsikter om hur kvinnorna i fantasy för det kan se väldigt olika ut beroende på vilken bok man läser. I ungefär hälften av böckerna fanns det dock en eller flera exempel på starka och självständiga kvinnokaraktärer. I de fall där starka kvinnliga karaktärer fanns så kan man dock ofta se olika strategier för att göra dessa mer ”ofarliga”. Bland annat händer det att de självständiga kvinnorna ”straffas” i boken, t.ex. genom att de inte får gifta sig utan måste leva ensamma eller att de är utanför i samhället på något annat sätt. I vissa fall är de starka kvinnorna inte mänskliga utan gudinnor eller högre stående magiska väsen. I böckerna jag läst såg jag också vissa exempel på det man kallar för ”hero in drag”, dvs. kvinnan är egenskapsmässigt som en man i kvinnokropp. I två fall kunde jag dock se motsatsen, där kvinnan bejakade de ”feminina” sidorna och använde sin sexualitet som maktmedel. Detta upprätthåller stereotyper även om kvinnan är huvudkaraktär. Det var också vanligt att även de starka och självständiga kvinnokaraktärerna hade manliga ”beskyddare” .

Något som också var vanligt förekommande är att kvinnor beskrivs som unga och vackra. Det fanns inga exempel på direkt fula hjältinnor. 

I en hel del av böckerna var majoriteten av karaktärerna i boken män. Även då en kvinna var en av huvudkaraktärerna så var hon till stor del omgiven av enbart män. Det var också väldigt ovanligt med män som utmanade könsstereotyperna. Alla böcker var även överhängande heteronormativa på det sättet att det var kärlek mellan man och kvinna som främst, nästan enbart, förekom och det var kärnfamiljen och äktenskapet som var ideal. 

 Sammanfattningsvis kan man säga att det tycks som om fantasylitteraturen ändå går mot att vara mindre könsstereotyp även om det sker i små steg och författare har lätt för att halka tillbaka i gamla spår och har en tendens att ”bortförklara” de starka kvinnliga karaktärerna på olika sätt. Sexualiteten var också mer förekommande än vad jag trodde att den skulle vara, men den var ändå oftast stereotypt beskriven med mannens lust och njutning i fokus. Att det dock fanns exempel på kvinnor som bejakade sin sexualitet tyckte jag var uppfriskande då detta inte är så vanligt förekommande i litteratur överlag. Önskvärt hade dock varit bryta heteronormativiteten och få in även andra exempel på kärlek än den mellan en man och en kvinna.  

Om någon skulle känna igen denna text så har jag inte stulit den utan den har tidigare publicerats på en annan blogg som jag drev parallellt med denna under en kortare period för några år sedan :)

Kommentarer

Postat av: Mika

Publicerad 2014-02-21 21:53:06

Vad intressant att läsa! Slukade fantasy när jag var tonåring (halva livet sen) och föredrog då böcker med just starka kvinnliga karaktärer (av de du nämner f.a. Kerr, Hobb & Weiss/Feist).

Skulle jättegärna höra om du har rekommendationer på andra författare med bra kvinnoroller alt genuspersp. osv.

Hm, tänkte säga att den enda serie jag kan komma på på rak arm med en uttalat ickesnygg hjältinna är Moons Paksenarrion, men det är nog inte sant. Dock så beskrivs hon ha fått en tjurnacke av allt svärdslungande i andra el tredje boken, och det är inget fokus på utseende, vilket är en lättnad.

Och tack för en jäkligt bra blogg! Läser via bloglovin på mobilen så brukar inte vara så bra på kommentera, tyvärr.

Svar: Jag skall återkomma med ett inlägg med detta efter att jag fått in tips från bekanta som kan mer bra böcker inom den genren.
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela