Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Yttrandefrihet vs censur

Publicerad 2013-05-15 19:48:49 i Allmänt,

Jag hamnade lite i en diskussion kring yttrandefrihet och censur tidigare idag och har funderat en del kring detta. I stort är jag emot censur och tycker att man skall vara jäkligt restrektiv med användandet av det, och jag anser att yttrandefriheten är en grundläggande och extremt viktigt rättighet.
 
När frågan dock kom upp kring om jag anser att man skall få använda censur för att förhindra negativa ideal som sprids eller liknande så började jag fundera över vad jag egentligen anser att gränsen går.
Då hamnade jag i frågeställningen vad det är som gör att jag anser att yttrandefriheten är viktig. Vissa kanske anser att det bara allmänt är varje individs rättighet att uttrycka och sprida vad det än må vara - en slags egoistisk syn på yttrandefriheten, om man så vill. För mig, och det är ju inte ensam om, är dock yttrandefriheten viktig på grund av att den är en grundpelare i demokratin. Det är alltså demokratin som jag anser vara det viktigaste, och inte rätten att få säga vad man vill i sig.
 
Då måste man också se att yttrandefriheten ibland kan hota eller skada demokratin. Detta genom bland annat odemokratisk propaganda, hets mot folkgrupp eller genom att via förlöjligande/hån/spridande av fördomar kan förminska och förtrycka minoriteter eller andra utsatta grupper. Även uppmanandet till eller glorifierandet av olagliga aktiviteter såsom våld eller våldtäkt anser jag vara ett hot mot det demokratiska samhället, och framför allt mot det humana samhället. I de fall anser jag att man bör överväga censur - och då menar jag verkligen att noggrannt överväga och inte bara hastigt tillgripa. För att jag anser att demokratin och ett samhälle för alla är viktigare än den enskilde individens rätt att sprida hat.
 
Jag säger inte att jag har rätt, men detta är min tanke och känsla just nu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela