Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Varför feminism behövs - min modell

Publicerad 2013-05-15 15:48:46 i Allmänt,

Denna sida har länkats till mycket det senaste, och fick ännu mer uppmärksamhet när den censurerades bort från facebook av oklar anledning. 33 anledningar varför feminism behövs, heter den och innehåller ett bildspel som pekar på olika fenomen i samhället.
 
Det har skapat debatt och diskussioner och jag känner att jag vill dela med mig av mina egna reflektioner kring ämnet. På nätet har jag nämligen i dessa diskussiontrådar ibland läst åsikter om att en del av dessa fenomen är småsaker som det inte är värt att lägga vikt vid och att feminismen skulle vara irrelevant av denna anledning. Jag ser tvärtom ett tydligt samband mellan de olika fenomenen vilket gör det hela till ett samhällsproblem på strukturell nivå, och ingen småsak alls.
 
Låt mig förklara vad jag menar och göra detta genom att be er måla upp en mental pyramid inne i huvudet där vi nu kommer starta från basen på första nivån.
 
På den första nivån kan vi se en sexualisering och objektifiering av kvinnan och kvinnokroppen. Detta sker genom att t.ex. kvinnliga företagare, musiker, skådespelare, idrottare m.fl. porträtteras och omskrivs med fokus på deras kroppar och utseenden istället för med fokus på deras prestationer - något som sällan drabbar manliga dito. Kvinnors kroppar kan också i media fritt hånas, diskuteras och jämföras. Det skapas ouppnåeliga ideal där utseendet går före kvinnans hälsa som ett resultat att det är kvinnans yta och inte hennes person som räknas. Med vardagssexism i form av skämt upprätthåller man också förlegade bilder av kvinnan och även bilden av mannen som aggressiv och utan kontroll över sina begär sprids.
 
Den första nivån bidrar alltså sammantaget till att skapa bilden av att kvinnans kropp inte tillhör henne utan finns till för andras beskådan/beundran/bedömning. Denna grundinställning, basfenomen, eller vad vi väljer att kalla det ligger sedan till grund för det som sker på andra nivån i vår pyramid.
Där dras det hela ett steg längre och kvinnan används som offer i våldsglorifierande och kvinnoförnedrande reklam eller i reklam där kvinnan visas som ett viljelöst/meningslöst objekt.
Kvinnan har alltså än mer förlorat rätten över sin kropp och sitt liv på ett symboliskt vis. På detta plan kan man även se hur detta leder till att kvinnan förlorar rätten till sin sexualitet och kallas horor om de har många sexualpartners. Mannen friskrivs dock från ansvar och förväntas inte ta kontroll över sina lustar utan det är istället kvinnan som skall akta sig så hon inte blir våldtagen.
 
Detta leder oss till tredje nivån där fenomenen som lärt oss att kvinnan inte äger sin kropp eller sexualitet skapar en bild av att mannen har "rätt" till kvinnan. Hon har ingen talan, och om något sker är det hennes fel att hon inte skyddade tillräckligt bra. Detta leder alltså till våld mot kvinnor och våldtäkter av olika slag - eller rättare sagt det leder till attityder som gör detta möjligt. Attityden att fulla, medvetslösa eller utmanade klädda tjejer får skylla sig själv om de utsätts för övergrepp, att våldtäktsoffer kan behandlas respektlöst när de anmäler och att få anmälningar leder till fällande domar. Att man inte värdesätter kvinnors prestationer och kvinnor som personer kan också ses som en del av det som gör att kvinnor får lägre löner än män. Könsstympning är också en del av det att kvinnor inte äger sin egen kropp och rätten till sin egen sexualitet.
 
Eftersom dessa fenomen börjar från en basnivå med att skapa en syn, en attityd, gentemot kvinnan som sedan nästa nivå kan bygga vidare på så är det så normaliserat och integrerat i vårt samhälle att mång inte ens ser det. Istället möts man av hot och hat om man försöker förändra systemet.
Även om flera stora bitar av detta pussel inte finns med här utan jag bara använt mig av det som presenterades just i bildspelet (vi har ju även historiska fenomen som är en del av dagens attityder) så visar detta ändå min syn på hur de olika fenomenen hänger ihop och hur det vissa kallar irrelevant och oviktigt är oerhört viktigt att kämpa mot då det lägger grunden för mycket värre saker.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela