Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Kvinnliga idoler

Publicerad 2013-05-03 12:50:11 i Allmänt,

Sanna skrev i sin blogg angående det där med idoldyrkan bland unga och beklagade att det råder en sådan brist på kvinnliga idoler. Killar har ofta män som idoler och så har även tjejer. Håller absolut med om det tragiska i detta.
 
Började fundera lite över vilka människor jag själv ser upp till. Skulle dock inte säga att jag har idoler på et sättet. Inte ens som ung var jag sådär galet dyrkande av någon och nu som vuxen är jag det absolut inte. Jag kan känna stor respekt för någon som jag anser vara kunnig, presterar bra inom ett visst område eller som jag anser har och sprider bra och viktiga värderingar - i enstaka fall kan jag se upp till någon jag tycker är riktigt bra också, men det är sällsynt. Det är inte min grej att sätta människor på pedestal för finns inga perfekta människor.
 
I alla fall kom jag fram till att jag nog tyvärr också har fler män än kvinnor som jag skulle lyfta fram i ett sådant här sammanhang. Men det finns i alla fall en del jag kunde komma på, på rak arm.
 
Christina Rad som har den ateistiska vloggen ZOMGitsCriss tycker jag är suverän, och samma sak med Anita Sarkeesian som driver vloggen Feminist Frequency. Laci Green är också en tjej som driver en bra vlogg om sex.
 
Politiskt har jag alltid tyckt att Maria Wetterstrand är skitbra så är synd att hon la av. Jag känner även beundran för fotografen Elisabeth Ohlson Wallin som bland annat gjorde utställningen Ecce Homo. Svenska bloggaren Lady Dahmer är ju också en favorit som alla nog fattat vid detta laget. Och på reportern Ana Kasparian på The Young Turks.
 
Vad gäller musik är jag ju inte sådan som har en speciell som jag älskar men jag kan tycka att Lady Gaga verkar ha bra värderingar även om jag inte lyssnar på mycket på hennes musik. Rent röstmässigt så älskar jag ju dock Susan Boyle, och har alltid gillat Heather Nova väldigt mycket.
 
Jag ser ju en hel del film och tv-serier så hade ju kunnat rabbla skådisar jag tycker om i evigheter men de jag bara kom på sådär just nu är Natalie Portman som jag tycker om eftersom hon lyft fram vikten av utbildning trots att hon arbetar som skåespelerska, Helen Mirren eftersom hon visar att man kan åldras med stil och vara cool oavsett ålder, Kate Winslet eftersom hon vägrade banta fast industrin ville det och såklart charmiga kick-ass Jennifer Lawrence.
 

Så det finns ju faktiskt en hel del kvinnor jag har som "idoler", och det är säkert ännu fler fast jag bara inte kommer på dem just nu. Men det är synd att män hyllas mer, syns mer och får mer uppmärksamhet.. och att kvinnor när de hyllas oftast främst hyllas för sitt yttre.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela