Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Kan vem som helst våldta?

Publicerad 2013-05-18 10:00:08 i Allmänt,

Eftersom jag kommer vara upptagen stor del av dagen kommer det vara ganska tyst på bloggen,men jag skall lämna er med ett inlägg om våldtäkt. Ingen hänsyn till att ni har en avslappnad helg inte.
 
Det som föranleder att jag skriver detta är dels detta gamla blogginlägg och dels detta inlägg av Lady Dahmer. Eller egentligen inte inläggen i sig utan de kommentarer de genererar. Alltid när denna diskussion kommer på tal så blir folk dels upprörda över formuleringen eller antydan att alla män skulle vara potentiella våldtäktsmän och dels har man de som påstår att våldtäktsmän eller en speciell sorts män t.ex. psykopater eller sociopater.
 
Min kommentar på just detta är att det där med att alla män är potentiella våldtäktmän inte är en anklagelse om att alla män subjektivt har en inre dold våldtäktman som bara väntar på att komma ut utan mer att man som utomstående objektivt sett inte kan se på eller ana vilken man som skulle kunna våldta. För det kan man inte. En våldtäktsman behöver inte alls vara en skum man som inte kan få sex på annat sätt, inte en psykopat eller sociopat utan kan vara en trevlig familjefar, ingen sadist som vill kvinnor illa, behöver inte göra om det igen och så vidare. Det är det som är grejen. Våldtäktsmannen kan vara vem som helst, men det innebär inte att alla vill/har förmågan att/kommer att våldta. Bara det att vi vet inte vem det är som kommer passera den gränsen -  och det vet oftast inte våldtäktsmannen innan heller.
 
Våldtäktsmannen är inte heller en främling i de flesta fall. I majoriteten av fallen sker en våldtäkt i en familjär miljö som hemma, hos en vän eller liknande och begås av någon man känner, någon man litade på. Min egen tro är att det i få fall är planerad handling utan att det i många fall handlar om "bristande omdöme" (jävligt milt uttryckt) i samband med alkohol eller droger. Tillstånd när det vanliga logiska tänkandet på något sätt slagits ut och personen går på någon slags behovsbaserad instinkt... och jag tror att det är det som gör den där nästan undermedvetna bilden av kvinnan som sprids så farlig. För när det vanliga logiska och empatiska tänkadet slås ut så har vi bara de där stereotypa bilderna kvar i vårt medvetande. Kvinnan som säger nej fast hon menar ja, kvinnan som kan övertalas till sex, kvinnan som inte äger rätten till sin egen kropp, kvinnan som är fri att ta om hon sover eller på annat sätt inte kan säga nej.
 
Jag vet för jag har varit där. Jag har tagit beslutet att sova över hos en manlig bekant som jag trodde jag kunde lita på. Jag sa tydligt nej till sex och somnade, men vaknade av att han beslutat sig för att ta saken i egna händer. Mer detaljer än så kommer jag inte skriva om den händelsen, men det som kanske låter odramatiskt skadade mig djupt. Inte fysiskt men psykiskt. Det skadade min tillit till andra, det skadade min känsla av att ha rätten att bestämma över mig själv och det påverkade min syn på hur andra ser på mig.
 
Han var ingen psykopat. Ingen elak person i allmänhet. Han hatar inte kvinnor i allmänhet och jag tror inte att han hatade mig eller ville mig illa. Jag tror inte att han i vanliga fall skulle ha svarat ja på frågan om det är ok att ha sex med någon som sover efter det att hon sagt att hon inte ville ha sex. Han var en vanlig rätt sjysst kille. Kul att umgås med. Han var väldigt full.
 
Jag vet egentligen inte vad jag vill komma fram till. För oavsett vilket så anser jag att skulden är hans. Han bär ansvaret för vad han gjorde. Det var inte mitt fel.
Fast om man inte vet innan vem som kan göra en sådan sak, om vi inte kan se det på dem och inte märka det innan det sker, hur kan man då skydda sig på annat sätt än att faktiskt undvika situationer där det kan ske? Ska man vara misstänksam mot alla? Skall man ta på sig ett ansvar att skydda sig som egentligen inte borde vara ens ansvar?
 
Eller är det så att ansvaret ligger i att män, och kvinnor, måste förändra den rådande bilden om kvinnan? Den som uttrycks genom reklam, film, skämt och annat överallt i samhället. Ändra synen på våldtäkt. Så att när allt annat vett slås ut så är det enda som finns kvar en inpräntad tanke att DETTA ÄR FAN INTE OK!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela