Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Dagens boktips

Publicerad 2015-06-16 20:23:56 i Allmänt,

Ok, jag vet... jag har vid upprepade tillfällen tjatat om denna bok (dessa böcker snarare), men nu kommer det ett inlägg bara tillägnat denna bokserie.
 
Diana Rowland heter författarinnan och bokserien börjar med boken My Life as a White trash zombie. Efter denna kommer Even white trash zombies get the blues, White trasch zombie Apocalypse och How the white trash zombie got her groove back.
 
Den handlar om Angel som är en fattig, arbetslös missbrukare som bor tillsammans med sin alkoholiserade pappa men en dag vaknar upp på sjukhuset efter en olycka för att senare inse att hon blivit förvandlad till en zombie - i korta drag.
 
Böckerna är skrivna på ett lättsamt men smart sätt, med intriger som blir mer och mer komplexa för varje bok men ändå håller en personlig känsla och hela tiden tar upp även vardagsproblem och relationer.
Jag inser att begreppet "white trash" är ett nedvärderande och problematiskt begrepp men jag känner att författarinnan också har den medvetenheten och också visar hur Angels självbild till en början speglar omvärldens förväntningar på "någon som hon", men hur hon sedan inser att hon är mer än vad andra ger henne cred för.
 
Det jag främst gillar med böckerna är dock att Angel är en jävligt cool karaktär. Hon är självständig, tuff, kan strida för sin sak och är modig men är samtidigt känslosam, kan gråta och vara osäker - vilket innebär att hon inte är en stereotyp feminin karaktär men inte heller fastnat i "man i klänning"-fällan. Hon brottas med sin osäkerhet kring andras syn på henne på grund av sin bakgrund, sin bristande tilltro på sig själv på grund av sina svårigheter att läsa och annat som ger karaktären trovärdighet och liv. Framför allt så vägrar hon låta män styra hennes liv och lär sig snabbt att sätta ner foten och låta andra veta att hon kan ta hand om sig själv. Hon vill älskas men inte "beskyddas" utan vara en jämlike.
 
Trots att hon är en zombie är Angel en bra kvinnlig förebild på många sätt, och jag tror att böckerna kan tilltala båda könen.
 
Läs dem!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela