Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Orange is the new black - mitt betyg

Publicerad 2014-09-12 21:35:29 i Allmänt,

Jag skall (o)villigt erkänna att jag kan ha förutfattade meningar om tv-serier och filmer. Jag kan få för mig saker och vägra titta. Bland annat tog det ju mer än tio år för mig att se Harry Potter (vilket var en extrem miss från min sida då jag nu äälskar Harry Potter... men det är ju inte det jag skall skriva om nu). Vad gäller OITNB så hade jag fått för mig att det var någon slags fjantserie, kanske på grund av namnet, och var inte speciellt intresserad, Dock kunde jag ju inte missa snacket så bestämde mig för att se ett avsnitt. Första avsnittet imponerade dock inte alls på mig. Tyckte det verkade lite trist faktiskt. Men jag lyssnade på de bloggläsare som bestämt sa åt mig att fortsätta se - och nu har jag sett två säsonger och får erkänna att det är en av de bästa serier jag sett. Helt underbar!
 
Varför? Det känns som om skälen är oändliga. Men skall försöka få ner i ord några av dem.
 
1. Detta är en serie som klarar Bechdel-testet med råge. Majoriteten av karaktärerna är kvinnor. Trots detta är det inte en "kvinnoserie" och.. jag kan inte uttrycka detta på ett bra sätt... men man tänker inte på karaktärerna som "bara" kvinnor. Det är människor. Komplexa karaktärer som båda könen kan identifiera sig med. Som inte fastnar i några stereotypa kvinnoskildringar utan skapar kompletta individer.
 
2. Detta är, som sagt var, en serie där alla kan hitta någon att identifiera sig med - oavsett kön, etnicitet och sexuell läggning. Alla finns med och alla porträtteras med samma djup och värme.
 
3. Jag tycker också att den på ett så himla bra sätt lyfter relationer, både känslomässiga och sexuella, på alla plan. Man får följa en transkvinnas resa, homosexuell kärlek, heterosexuell kärlek, kärlek som hamnar däremellan och kanske inte kan sättas etikett på. Behovet av närhet. Vänskap. Serien visar hur allt detta är så väldigt komplext samtidigt som det är så väldigt enkelt, hur man väljer att se på det.
 
4. Jag älskar att man får tillbakablickar som berättar om de olika karaktärernas förflutna vilket ger en helhetsbild och en förståelse, och att även de mindre karaktärerna i serien har ett djup och en betydelse.
 
5. Alla karaktärer är också väldigt väl spelade av mycket duktiga skådespelare och tillsammans med punkt nummer 4 så gör detta att man inte riktigt kan varken älska eller hata någon då man får ta del av både deras goda och onda sidor.
 
Så jag är väldigt tacksam att jag såg den och ser fram emot kommande säsong/er.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela