Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Mina tankar om Homeland

Publicerad 2014-10-10 09:33:38 i Allmänt,

SPOILERS!!! Läs inte om du ej sett de första avsnitten i den senaste säsongen då detta kan innehålla spoliers.
 
Jag tycker att Homeland är en underbar serie men det finns vissa aspekter av den som jag tycker är väldigt intressanta att fundera kring.
 
För det första är det härligt med en så populär serie med en kvinna i huvudrollen, och att denna kvinna får lov att vara mångbottnad och inte bara ögongodis. Karaktärerna i serien känns väldigt realistiska och de utforskar många olika områden, bland annat psykisk ohälsa där huvudrollsinnehavaren gör ett fantastiskt jobb med att porträttera en kvinna med manodepressiva drag.
 
Något spännande tycker jag också är att denna kvinna på många sätt är en sådan antihjälte. Hon fattar fel beslut, hon får sammanbrott, hon beter sig som ett egoistiskt svin och så vidare, men samtidigt känner man med henne och hejar på henne. Nu vågar de också framställa henne som en riktigt usel mor, vilket är ganska vågat då samhället i stort reagerar mycket mer kraftfullt mot usla mödrar än usla fäder av någon anledning. Och visst väcker det något i en som är spännande att analysera för sig själv.
 
Jag kan till exempel börja känna den där "Men va fan skärp dig!"-känslan... och kanske är det så man skulle känt även om man kände denna person irl. För det är en av de saker serien behandlar, hur närstående också påverkas av psykisk ohälsa. Jag har både lidit av psykisk ohälsa men också varit närstående, och även om jag vet att man som den som är sjuk inte alltid har så stor möjlighet att påverka sitt beteende och sitt mående så vet jag också att en naturlig och begriplig reaktion hos närstående är att bli uttröttad med tiden och tillslut så har förståelsen nästan bytts ut helt av vrede och frustration.
Och som tittare av serien så överförs dessa känslor på en och man börjar vilja klappa till kvinnan i huvudrollen då och då. Tycker detta är spännande, att en serie kan skapa sådana känslor.
 
Trots detta är serien mycket bra och det skall bli intressant att se hur den kommer att utvecklas. Om de kommer våga "gå hela vägen" eller om de kommer vilja släta över det hela med en slags insikt om att hon trots allt vill vara bullmamma.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela