Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Missnöjesröster

Publicerad 2014-05-05 19:00:50 i Allmänt,

Jag tycker att detta inlägg av Genusfolket var väldigt intressant, då jag själv tänkt just detta flera gånger (och ja jag tycker ju onekligen att mina egna tankar är otroligt intressanta).
 
Dels reflektionen att många opponerar sig mot tanken på att alla SD:s väljare skulle vara rasister, som om rasism innebär att människor sitter och funderar hemma över en kaffe och beslutar sig för att "jo, nu skall jag nog ta och bli rasist". De flesta rasister jag mött anser sig inte alls vara rasister, trots deras enligt mig uppenbart rasistiska åsikter. De flesta tycks föredra att kalla sig realister. Som om de sett en sanning ingen annan sett, och den sanningen alltid innebär att det är invandrares fel. Sedan finns det ju såklart också de som kallar sig humorister, nationalister eller annat valfritt begrepp... men sällan eller aldrig har jag dock mött en rasist som sagt att "rasist, det är precis vad jag är".
 
Jag tycker också att väldigt många tycks anse att man skall ha lite överseende med det där med rasism också. Inte skall man kalla någon rasist för att de har någon enda rasistisk åsikt. "Han bara tycker något rasistiskt, han är ju inte rasist"... vilket alltid fått mig att undra vart gränsen går? Hur många rasistiska åsikter som krävs för att man skall ha gått över gränsen och får lov att kallas rasist.
 
Och så det där med att röster på SD inte skulle innebära rasism utan missnöje. Missnöje. Missnöje beträffande vad? Allt? Och att man valde att rösta just på SD beror inte alls att detta missnöje lett till den någon rasistiska föreställningen att det är invandrarnas fel alltihop? För om man inte dragit slutsatsen att man skyller på minoriteter att det man anser är fel är fel, så kan man ju ventilera sitt missnöje på annat sätt eller rösta på ett annat outsider-parti.
Och egentligen, är inte alla röster som man lägger på annat parti än det som för närvarande styr missnöjesröster? Att man är missnöjd med hur saker styrs just nu?
 
Ja nu förenklar jag vääldigt för det ligger massor av saker bakom och människor i social utsatthet har en tendens att vilja hitta en syndabock och så vidare... men ändå... att detta missnöje gör att många vänder sig till SD är inget man kan rycka på axlarna åt.. för rasism är rasism, oavsett skäl.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela