Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

När man vaknar på natten med en fråga i huvudet...

Publicerad 2014-03-17 21:36:58 i Allmänt,

Jag har en tendens att vakna på nätterna med en fråga i huvudet som jag inte kan släppa. Och nu pratar jag inte om frågor som "Stängde jag av spisen?", "När var det där läkarbesöket?" eller liknande.
 
Vi kan ta härom natten som exempel... jag vaknade mitt i natten med frågan: "Kan man överleva om man skjuts ut genom ett/en airlock på ett rymdskepp och direkt in i ett annat rymdskepp? Skulle man överleva att oskyddad exponeras för rymdens vacuum dessa sekunder?"
Kanske inte den vanligaste frågan att ligga sömnlös på grund av, men kunde inte släppa den.
 
Och om någon annan otroligt nog också skulle vakna med just den frågan i huvudet så jag jag meddela att jag fann det korrekta svaret på NASA:s hemsida (efter att ha läst många felaktiga svar i svenska populärvetenskapliga tidningar). En människa klarar sig ungefär en halv minut oskyddad i rymden utan att få bestående skador. Efter det dör man av syrebrist.
 
Med andra ord så pressas inga organ eller liknande ut ur kroppen, och blodet börjar inte koka i kroppen, då människans skinn och slutna cirkulationssystem utgör ett skydd mot detta. Man hinner inte heller frysa ihjäl då värmen inte lämnar kroppen så snabbt trots kylan i rymden.
Dock kan man få skador på lungorna om man försöker hålla andan. Saliv i munnen kan börja koka. Man kan också riskera att få en smärtsam solbränna. Dessutom kan huden svullna upp temporärt samt man kan känna en del smärta.
Så ja man kan överleva ovan nämnda scenario att skjutas från ett skepp till ett annat i rymden, även om det kanske inte rekommenderas. Skönt att veta om behov skulle uppstå :)
 
Nu vet ni och slipper undra :)
 
(och om ni undrar HUR människorna på NASA vet detta så har de dels haft olyckor där personal utsatts för vacuum och dels så har de mindre snällt utsatt djur för tester i rymden...)
 

Kommentarer

Postat av: Trasseltuss

Publicerad 2014-03-18 00:50:20

Inga nattliga uppvaknandet, dock oändlig undran!
Tufft att man klarar sig så länge trots allt.

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-03-18 08:07:48

Vilken himla tur att du skrev detta, har alltid undrat ;) Blev förbannad på NASA dock, utsätta stackars djur för sådant - INTE BRA (som Nico säger) :( /Mamma

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela