Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Lever du med en psykopat?

Publicerad 2014-03-05 10:34:00 i Allmänt, Åsikter,

Jag tror att rubriken ovan är en av dem som irriterar  mig mest när jag ser den i tidningar... och den återkommer alltid. Där kan man sedan gå in och läsa en fin lista över egenskaper en psykopat besitter som man kan bocka av steg för steg för att sätta en egen liten diagnos.
 
Ofta ser listan ut som någon i denna stilen.
 
Hur känner du igen en psykopat? 
 
* Charmerande och god förmåga att uttrycka sig verbalt.
 
*  Ser sig själv som högre eller bättre än alla andra. Anser sig kunna kräva speciell beundran och respekt av andra.
 
* Saknar ånger och skuldkänslor
 
* Är ofta mycket manipulativ, kontrollerande och svekfull.
 
* Styr på ett subtilt sätt sin omgivning genom olika manövrer. Kräver ofta full kontroll på partnerns liv.
 
* Har svårigheter att hantera sina känslor, plötsliga raseriutbrott eller humörsvängningar.
 
* En allmän brist på känslomässiga reaktioner..
 
* Bristande medkänsla för andras lidande.
 
* Impulsivitet
 
* Kan bli mycket arg och har bristande kontroll över sitt beteende.

Jag har sett både längre och kortare listor, men ungefär så här ser de ut.
Jag kan förstå att det eventuellt kan finnas en god tanke bakom. Att en utsatt kvinna i en destruktiv relation skall kunna läsa detta, känna igen dragen och ta sig ur den relationen. Som en "källa till uppvaknande". 
 
Men jag ser en hel del problem med det hela. För det första anser jag att den största anledningen att denna typ av artiklar så ofta dyker upp egentligen inte alls är välmenande utan att det där ordet psykopat är lite kittlande och spännande och man säljer genom skräck och rädsla.
 
För det andra är psykopati en diagnos som alltid varit mycket omdiskuterad och som i princip inte används länge, framför allt inte i Sverige, om man ser till diagnoser som sätts av läkare. Alltför mycket tyder på att det istället handlar om en kombination av arv och miljö, och flera andra diagnoser som tillsammans kan skapa olika typer av riktigt otrevliga människor.
 
För det tredje är det att försöka förenkla verkligheten och precis som att man gärna vill få våldtäksmän till att vara avarter i form av monster så vill man att kvinnomisshandlare skall vara monstuösa psykopater. Hade ju varit mycket lättare då. Och därför tror jag att sådana här listor i många fall kan vara en björntjänst, för om en kvinna läser detta så kanske hon även vet om mannens bättre egenskaper och då inte alls kan identifiera sig med denna bild av ett känslokallt as som är oförmöget att känna känslor.
Människor är komplexa - våld i nära relationer är en komplex process - och skall man in och rota i varför så kanman fastna i det rotandet för alltid. Jag anser det vara bättre att bara lämna varför-frågan och konstatera att våld är inte ok. Våld = Lämna relationen snabbt som ögat.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela