Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

När världen måste säga ifrån

Publicerad 2014-07-20 11:38:00 i Allmänt, Åsikter,

Det känns som om konflikten i Gaza är något av det mest känsliga man kan diskutera, och jag vill därför klargöra att nej, jag har absolut inget emot judar och jag har inget emot majoriteten av de som bor i Israel. Jag har dock något emot de som styr där och fattar beslut som drabbar de som bor i Gaza.
 
Kickan Wicksell har skrivit ett väldigt bra inlägg om detta som jag tycker att ni absolut skall läsa
 
Eftersom jag vet att vissa inte kommer orka trycka på länken så vill jag infoga ett utdrag ur hennes text här:

Konflikten i Israel och Palestina har ingenting att göra med judendomen eller islam. Givetvis är frågan känslig på grund av judarnas historia men det som hände i Tyskland får inte göra oss blinda för vad som händer i Israel/Palestina. Och ingenting i världen kan rättfärdiga eller försvara den situation som nu upprätthålls av den Israeliska staten.

De palestinska områdena intill Israel är ockuperade av den Israeliska staten. Illegala bosättningar och murar begränsar palestinierna från att ta sig till jobbet, skolan och från att importera och exportera varor. Dessa ockupationer strider mot all internationell rätt och fördöms av de allra flesta – men inte alla. Palestina, som omfattar området mellan Jordanfloden och Medelhavet, erkänns idag inte som en stat av världssamfundet och har inte fått medlemsskap i FN. Palestina ses alltså rent formellt som ett geografiskt område snarare än som ett land och enligt FN befinner sig ca 5 miljoner palestinier på flykt.

För att inte tala om allt det våld som palestinierna ständigt utsätts för. De senaste dagarna har hundratals människor dödats av Israeliska attacker. Av dessa uppger FN att 77 % är civila. Ser vi tillbaka flera år kommer vi upp i tusentals civila offer. Går detta att kalla ett krig mellan jämbördiga parter?

På tal om jämbördiga parter. Israel har 7,5 miljoner invånare. Den israeliska militären har tillgång till stridsvagnar, pansarfordon, artilleri, flotta, stridshelikoptrar och flygvapen. Gaza, som just nu utsätts för Israels våld, är ett litet ockuperat territorium med 1,7 miljoner invånare utan någon större tillgång till tyngre vapen. Och det är civilbefolkningen i Gaza som får betala priset för de israeliska attackerna, snarare än Hamas.

Jag vill själv också lägga till att en av de saker jag tycker är extra hemskt är att Gaza är ett såpass litet område
att när Israel attackerar det så är det i princip omöjligt att undvika att skada civila, vilket då inkluderar barn, gamla och människor som befinner sig på sjukhus etc.
 
En bild som visar Gazas storlek i jämförelse med en liten bit av Sverige.

Jag anser inte att världen kan sitta tysta och låta detta ske och jag tycker det är fult att försöka skylla kritiken på antisemitism, för det är verkligen inte det de handlar om (för de allra flesta i alla fall). Jag bryr mig inte om vilket ursprung, vilken religion eller vilken whatever någon har - om man skickar bomber mot barn så har man fel - så är det bara.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela