Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Samtyckeskrav, och gomorron

Publicerad 2014-01-12 11:19:00 i Allmänt, Feminism och genus,

Trots att jag själv varit med om både det ena och det andra så har jag tidigare förhållt mig skeptisk till samtyckeslagstiftning. Jag har tänkt att det låter ju jättekonstigt och alldeles ospontant att behöva "fråga om lov" innan varje sexuellt möte. Tänkt att det lite dumförklarar människor och att de skulle avsakna förmåga att se skillnad på den som inte vill och inte vill ha sex.
 
JAG HAR ÅNGRAT MIG!!!
Jag var tydligen extremt naiv som trodde att vi någonsin skulle ha ett rättsväsende, eller en kultur, som anser att det räcker med att man sagt nej.
 
Och för er som fortfarande tycker att den där samtyckeslagstiftningen låter skum så handlar det alltså inte om att sitta med en kontrakt för sex som både parter skall skriva på innan de kan sätta igång, utan det handlar om att bevisbördan i en rättegång förändras. Det handlar om att istället för att man har det som idag då en man kan komma undan om han på minsta lilla sätt kan peka på att det fanns minsta lilla möjlighet att han inte fattade att kvinnan inte ville, så skulle han istället behöva bevisa att det fanns solklara skäl till att han trodde att hon ville. Istället för krav på ett nej, så skall det finnas ett krav på ett ja.
Och om det är det enda sättet att skydda kvinnor från att bli våldtagna, enda sättet att få män att tänka till, enda sättet att förändra synen på kvinnans rätt till sin egen kropp och förändra synen på våldtäkt så är det sp det måste vara. OCH DET MÅSTE DET för som det är nu är fan oacceptabelt.
 
Läs gärna det Fanny och HejBlekk skrivit om saken. Båda är mer välformulerade och bättre på djupanalys än vad jag är.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela