Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Det där med God Ton och hur man skall föra en diskussion

Publicerad 2014-01-02 10:44:59 i Allmänt,

Jag läser ju en hel del feministiska bloggar av olika slag, och en del andra bloggar också för den delen. De har inte alltid samma åsikter eller inriktning, men för mig är inte alltid det viktigaste att jag alltid håller med vad som skrivs i de bloggar jag läser utan att mina egna tankar stimuleras. Det sista har det dock varit så att en del av de bloggare jag tycker om att läsa sinsemellan inte kommer helt väl överens och ofta har det hamnat i någon slags diskussion om diskussionen - dvs en diskussion kring hur man ska och får debattera/kritisera och kring begreppet "god ton"... Och jag måste säga att allt detta börjar göra mig lite förvirrad, för jag anser att få människor har förmågan att leva som de lär (och jag är verkligen inte en av dem som alltid klarar av det).
 
Att människor inte lever som de lär alla gånger är inte för att de är falska, dumma eller något annat i den stilen - utan främst för att de är människor skulle jag säga. Det är ytterst svårt för alla människor att inte gå i affekt om man får kritik, speciellt då kritik inte alltid formuleras på bästa sätt. Man har ju dessutom bra och dåliga dagar som innebär att andra faktorer spelar in när man reagerar på något man läser. Dessutom är skriven text inte alltid helt lätt att tolka om man är ute efter att veta vad avsändaren verkligen avsåg.
I bloggvärldens kommentarsfält är det ju dessutom också så att det oftast blir väldigt många andra som blandar sig i en diskussion och att förhålla sig saklig och affektfri om man känner att man har en hel grupp mot sig är extremt svårt.
 
Så jag har sett ytterst få, om ens någon, bloggare som aldrig besvarat kritik med antingen rena påhopp (och nu lägger jag ingen bedömning gällande om dessa är eller inte är befogade vid de tillfällena) och elakheter eller genom att försöka tygla sin affekt och medvetet eller omedvetet istället använder härskartekniker för att med en till synes trevlig ton trycka ner eller förlöjliga sin motståndare. Vilket inte är konstigt, då min syn på människan är att vi har en ganska basic hjärna som responderar på upplevt hot genom anfall eller försvar, ofta utan att tänka efter jättelänge. Det är också extremt svårt att skilja på tankar och känslor skapade av affekt och rationella tankar och känslor just när man befinner sig i affekten.
 
Så jag stör mig alltså inte ett dugg på att dessa bloggare ibland skriver inte helt genomtänkta bemötanden på kritik de får, om de i efterhand kan erkänna att det kanske inte var så bra. Eller om de är öppna med att de faktiskt skiter i att linda in sina känslor och vara sakliga ibland och inte heller förväntar sig det av andra. Jag har dock svårt för att hantera när människor förnekar att det är så de är. När de skall försöka hävda att de alltid beter sig korrekt och att andra gör fel, när alla inblandade parter faktiskt är lika goda kålsupare. Om någon skulle läsa detta och tänka att "nu skriver den jäveln om MIG", eller förnöjt tänka "Ja det är precis så HON är", så vill jag poängtera att jag inte baserar detta på en enskild individ utan att detta kan appliceras på i pirncip alla bloggare jag läser som då och då fått ta emot kritik. Lustigt nog är dock Fanny, som kritiseras så ofta för sin hårda ton och oresonlighet, en av de få jag faktiskt anser håller sig från det. Hennes kommentarsfält kan ha hård och bitsk ton men hon själv anser jag oftast bemödar sig med att förklara, ger saklig kritik och när hon inte orkar det utan snäser av så hymlar hon inte med det.
 
Kan dock störa mig lite på det här med att det går lite trend i att säga att man är emot God Ton. Men det handlar nog lite om att jag ser på det begreppet annorlunda. När de förklarat sin ståndpunkt har jag förstått det som att de är emot en fejkad trevlighet när det egentligen bara rör sig om inlindad otrevlighet, när man låtsas vara saklig men egentligen bara använder fina ord för att kalla någon dum i huvudet. Och det kan jag förstå. Men det kallar jag inte för att vara emot God Ton, utan för att vara emot falskhet och hyckleri. Jag är absolut för God Ton. För mig handlar det om att göra sitt yttersta för att vara saklig i sin kritik, undvika personangrepp och om man blir skogstokigt rasande och kallar någon knäpp i skallen så skall man kunna göra det men sedan inte hävda undantagsregler utan erkänna att man gjorde en miss.
Jag tycker också att God Ton kan vara att man faktiskt kritiserar personen direkt och ger denne en möjlighet att förklara sig istället för att smygkritisera på sin egen blogg eller skriva öppna inlägg om någon annans idioti (jag har gjort det och även om jag anser mig vara fri att göra så, så är det ju fan inte God Ton eller hyggligt). Då är man ju inte ute efter en diskussion eller debatt utan bara efter att hävda sig själv och sin egen ståndpunkt. Men å andra sidan är det kanske inte alltid en debatt med den personen man är ute efter, utan något denne skrev skapade tankar i en som man vill dela med sig av... och det måste man ju få göra. Och åt andra hållet så kanske man inte skall vara så snabb med att läsa in smygkritik riktad mot sin person i allt heller.
 
Att jag skriver detta i denna form handlar mest om att det inte är riktat mot en person utan till många, och mer en allmän reflektion kring ett fenomen. Ett resonemang som jag inte kommer hinna avsluta riktigt då mitt batteri tar slut strax och jag är för lat för att hämta sladden dessutom. Och anledningen till att jag inte påpekar detta för de enskilda bloggarna är dels för att jag inte anser mig ha rätten att komma och läxa upp dem och säga hur de skall agera, även om jag kan ha tankar kring det, och dels för att jag varken är deras terapeut eller handledare. Var och en får göra som de vill, men jag personligen hade tyckt att det hade varit trevligare om folk hade kunnat ha lite mer självinsikt ibland och stå för det de gör.

Kommentarer

Postat av: peachbeast

Publicerad 2014-01-02 13:11:38

Det här håller jag med om helt och hållet. En reflektion kring begreppet "god ton" är att de bloggare som säger sig vara emot det kanske inte orkar definiera vad de menar om och om igen och därför säger att de helt enkelt är emot god ton. Mig veterligen så dyker "god ton" upp enbart i de fallen som faktiskt inte var god ton alls utan bara falskhet och hyckleri. Då är det ju enklare att säga att en är emot "god ton" så som det används. Det blev lite svamligt. Det kanske var så du menade också och jag missade det bara :-).

Svar: Jo men det var så jag menade... Alltså att de använder begreppet god ton fast det egentligen är något annat de menar. Och även om jag absolut förstår att de inte orkar förklara vad de menar om och om igen så kan det bli lite fel för att det lätt missuppfattas som om de förespråkar att man skall vara otrevliga - när det inte är det som de menar. :)
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela